Aandelen Nederlandse dividendtoppers dalen hard op beurs

dividendkampioenen nederland
DSM, ASML en Wolters Kluwer betalen elk jaar meer dividend

Na jaren van koerswinsten is het eind september voorlopig even over met de euforie omtrent de Nederlandse dividendaandelen zoals DSM, Wolters Kluwer en ASML, die beleggers al jarenlang met veel dividend en hogere beurskoersen belonen. Het aandeel ASML verloor binnen twee weken ruim 100 euro.

Vandaag, op 28 september 2021, zien we toch scherpe koersdalingen voor onder meer de aandelen DSM, ASML en Wolters Kluwer. Dit drietal staat bekend om de uitstekende dividendhistorie, met jaarlijks verhogingen voor aandeelhouders.

AANDEEL DSM RUIM ONDER ALL TIME HIGH
De beurskoersen van deze drie aandelen stegen naar nieuwe records begin september, maar krijgen onlangs toch een flinke tik, met vandaag de laatste koersen op weekbasis. Voedings- en materialenbedrijf DSM staat nu 2,4% lager op €170,85 en zakte eerder vandaag zelfs even over de grens van €170. Slechts twee weken geleden werd er nog een hoogste koers ooit bereikt voor het aandeel DSM op €188,85.


DSM beloont beleggers al decennia op rij met een stabiel tot hoger dividend. Op 5 augustus ging het AEX-aandeel de laatste keer ex-dividend voor een interim dividend van €0,80 bruto per aandeel. Het dividendrendement van DSM is na de koersdaling deze week gestegen tot 1,4%.

KOERS ASML DAALT MET RUIM 100 EURO
Nog zo'n grote uitblinker in Amsterdam is natuurlijk ASML dat vandaag met -5,5% de grootste daler onder de Nederlandse dividendtoppers is. Het aandeel ASML bereikte op 15 september een hoogste koers ooit van €764,40 en zakte vandaag terug tot iets meer dan €670. Dat is een daling van ruim 100 euro binnen enkele weken tijd. Dit jaar staat ASML nog steeds op 71% winst en het dividendrendement is met 0,4% nog altijd relatief laag. Het aandeel ASML betaalt net als DSM twee keer per jaar dividend. De laatste ex-dividend datum was 3 mei 2021. Wij verwachten dat ASML in oktober het interim dividend voor 2021 aan zal kondigen (vorig jaar €1,20). Dat zal hoger liggen dan vorig jaar en normaal gesproken gaat ASML dan begin november nog een keer ex-dividend.

DIVIDEND ARISTOCRAAT WOLTERS KLUWER
Tot slot is er ook nog Wolters Kluwer, dan over de beste dividendhistorie van alle Nederlandse aandelen beschikt. De uitgever Wolters Kluwer, opgenomen in de AEX-index, is met een dividend dat 15 jaar op rij is verhoogd de absolute koploper in Nederland. Over het laatste boekjaar verhoogde Wolters het dividend met 15%. Op 31 augustus ging het aandeel Wolters voor het laatst ex-dividend. Vandaag zakt het aandeel bijna 2% tot iets meer dan 90 euro. Wolters Kluwer tikte eind augustus nog bijna €100 aan per aandeel, goed voor een hoogste koers ooit. Het dividendrendement is nu 1,6%.

Ook Wolters Kluwer betaalt twee keer per jaar dividend, net als ASML en DSM. Andere aandelen die halfjaarlijks dividend uitkeren zijn onder meer Ahold Delhaize, Heineken en Akzo Nobel. Wolters Kluwer ging op 26 april 2021 ex-dividend voor €0,89 per aandeel, gevolgd door een interim dividend van €0,54 bruto per aandeel in augustus.