Nederlandse aandelen die elk jaar het dividend verhogen

Aandelen Dividend Aristocrats Nederland
Echte Dividend Aristocrats zijn er niet in Nederland
© dividendnieuws.nl
Ook in Nederland zijn er enkele Dividend Aristocrats die hun dividend elk jaar verhogen.

Wolters Kluwer beschikt over de beste dividendgeschiedenis in Amsterdam en is daar terecht erg trots op.

Een vergelijking met de Verenigde Staten, waar verreweg de meeste aandelen staan genoteerd die al vele tientallen jaren op rij het dividend verhogen, is niet realistisch.

De Amerikaanse beurs kent veel aandelen die elk jaar het dividend verhogen. Sommige beursgenoteerde bedrijven doen dat al minimaal 25 jaar op rij: de zogenaamde Dividend Aristocrats. 

Indexsamensteller Standard & Poor's heeft er een speciale index voor in het leven geroepen die bestaat uit S&P500-aandelen die ten minste een kwart eeuw het dividend elk jaar hebben verhoogd. 

Bekende Dividend Aristocrats in de Verenigde Staten zijn onder meer McDonalds, Walmart, Coca-Cola en AT&T, stuk voor stuk grote Amerikaanse bedrijven die het dividend al ten minste 25 jaar op rij elk jaar hebben verhoogd. In Europe zijn er nauwelijks van dit soort aandelen, en is een reeks van 10 jaar van dividendverhogingen al een hele prestatie. Mede hierdoor is de grens voor de Europese Dividend Aristocrats variant van S&P niet 25 jaar maar 10 jaar, simpelweg omdat er anders niet genoeg aandelen zijn voor een goed gespreide, fatsoenlijke portefeuille van dividendaandelen.NEDERLANDSE DIVIDEND ARISTOCRATS
In Nederland zijn er geen aandelen die het dividend al 25 jaar op rij of meer hebben verhoogd. Soms wordt hier Unilever genoemd, maar dat is nooit officieel bevestigd aangezien het levensmiddelen- en persoonlijke verzorgingsconcern verschillende bedragen uitkeerde rond 2009 toen er werd overgeschakelt van een halfjaarlijks naar een kwartaaldividend en ook rond 1999 zit er een hapering in het dividend, toen Unilever een speciaal dividend uitkeerde wat vervolgens wel een lager regulier dividend opleverde. Zelf geeft Unilever ook niet aan op de website hoe de dividendhistorie precies in elkaar steekt en levert navraag bij het bedrijf zelf ook weinig bruikbare info op. Een concurrent als Nestlé heeft de dividendhistorie volledig online staan en het Zwitserse bedrijf geeft ook keurig aan hoeveel jaar op rij het dividend is verhoogd met een jaarlijkse uitkering op de site sinds 1959. Bij Unilever is deze informatie helaas niet beschikbaar en gaat de historische dividendinformatie terug tot 1999 op de website van het bedrijf. Wel is Unilever natuurlijk één van de weinige Nederlandse bedrijven die bekend staan om een progressief dividend, met een uitkering die al jarenlang verder wordt verhoogd.

Volgens onze berekeningen verhoogt Unilever nu zeker 10 jaar op rij het dividend, waarmee het aandeel tot een select gezelschap behoort in Nederland. Ook RELX, ASML, Aalberts, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer verhoogden inmiddels minimaal tien jaar op rij elk jaar het dividend. 

WOLTERS KLUWER HEEFT BESTE DIVIDENDHISTORIE
De uitgever Wolters Kluwer, opgenomen in de AEX-index, is met een dividend dat 15 jaar op rij is verhoogd de absolute koploper in Nederland. Het mooie van Wolters Kluwer is dat het bedrijf op zijn website keurig netjes de historische dividendinformatie op een rijtje heeft gezet. Zo weten we ook dat Wolters Kluwer niet alleen al 15 jaar op rij elk jaar meer dividend betaalt, maar ook dat het bedrijf het dividend al ruim 30 jaar op rij nog nooit heeft verlaagd. Wolters Kluwer is daar uiteraard trots op en vermeld daarom, als één van de weinige Nederlandse aandelen, zeer uitvoerig en getailleerd, de historische dividendinformatie op zijn investor relations pagina.

Als we op de site van Wolters Kluwer kijken zien we duidelijk een blok 'dividend policy', waarin het bedrijf trots meldt dat het dividend al ruim 30 jaar tenminste stabiel bleef of werd verhoogd. Bovendien lezen we hier ook dat Wolters het dividend sinds 2015 halfjaarlijks uitkeert en veel waarde hecht aan het progressieve dividendbeleid. Daarmee is Wolters Kluwer met afstand het beste Nederlandse dividendaandeel en in potentie de eerste Dividend Aristocrat, mits het dividend ook de komende tien jaar verder wordt verhoogd. Dit jaar werd het dividend met maar liefst 22% verhoogd door Wolters Kluwer.