ASML verhoogt interim dividend 2021 met 50%

logo ASML 2021

Chipmachinefabrikant ASML blijft met gigantische dividendverhogingen strooien want aandeelhouders krijgen in 2021 een 50% hoger interim dividend van €1,80 per aandeel. Het dividend van ASML wordt betaald in november 2021.

Vandaag voorbeurs kwam ASML met resultaten over het derde kwartaal van 2021 waarin een omzet van €5,2 miljard werd geboekt en de nettowinst uit kwam op €1,7 miljard. Sinds enkele jaren betaalt ASML een halfjaarlijks dividend en dat betekent in het vierde kwartaal altijd een interim dividend.

Aandeelhouders ontvangen op 12 november 2021 het dividend van €1,80 per aandeel, met als ex-dividend datum 2 november 2021. Op basis van een dividend van €3,35 (slotdividend 2020 en interim dividend 2021) komt het dividendrendement voor het aandeel ASML uit op slechts 0,5% bij een beurskoers van €683. 


Echter is het zeer aannemelijk dat ASML volgend jaar ook een flink hoger slotdividend uitkeert, wat natuurlijk een hoger dividendrendement dan de 0,5% hierboven oplevert. ASML behoort al jaren tot de beste dividendaandelen in Nederland, zowel qua opeenvolgende jaren waarin het dividend is verhoogd (11 jaar, volgend jaar zal het 12e jaar zijn) als dividendgroei (het dividend van ASML gaat al ruim 10 jaar op rij elk jaar met dubbele cijfers omhoog).

Naast een flink hoger dividend maakte ASML ook bekend in het derde kwartaal voor €2,4 miljard aan eigen aandelen in te hebben gekocht. Dat is ruim het dubbele van het totale bedrag dat ASML dit jaar aan dividend uitkeerde, of beter, over boekjaar 2020. Toen werd €1,1 miljard aan dividend betaald. ASML heeft een buyback programma lopen voor in totaal €9 miljard, wat deels wordt gebruikt om het effect van de aandelen/optieprogramma's voor het personeel te compenseren.

In 2021 is het aandeel ASML een grote uitblinker met een koerswinst van bijna 72%. Al jarenlang is het bedrijf uit Veldhoven één van de best presterende aandelen, zowel in Nederland als in Europa. 

ASML Holding N.V. (ISIN-code: NL0010273215) is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.