ASML wil dividend tot 2025 verder verhogen

logo asml 2021
Dividendtopper ASML verhoogde het dividend over 2020 met bijna 15%

Het Nederlandse topaandeel wat betreft dividendgroei, ASML, heeft aangegeven tijdens de beleggersdag dat het ook de komende jaren meer dividend wil blijven uitkeren, in combinatie met de inkoop van eigen aandelen.

Chipmachinemaker ASML is de dividendtopper in Nederland als we kijken naar dividendgroei, met de laatste jaren een explosief gestegen uitkering. Daar komt bij dat ASML inmiddels ook halfjaarlijks dividend uitkeert aan beleggers. 

IJZERSTERKE DIVIDENDHISTORIE AANDEEL ASML

De producent van chipmachines verhoogt het dividend nu al ruim 10 jaar op rij met sinds 2010 bovendien elk jaar een dividendverhoging van meer dan 14%. Dit jaar verhoogde ASML het dividend met in totaal 14,6% tot €2,75 bruto per aandeel. Nadat ASML vorig jaar november een interim dividend van €1,20 betaalde volgde in mei van 2021 een slotdividend van €1,55.

Aandeelhouders ASML kunnen ook de komende jaren op nieuwe dividendverhogingen rekenen, zo bleek deze week tijdens de jaarlijkse beleggersdag van het in Veldhoven gevestigde technologiebedrijf. ASML gaf op 29 september een update over de strategie en de financiële gang van zaken, waarbij het bedrijf vooruit keek tot 2025.

ASML wil in 2025 een jaarlijkse omzet van tussen €24 miljard en €30 miljard bereiken met een bruto(winst)marge die uitkomt tussen 54% en 56%. Marktleider ASML ziet bovendien ook na 2025 nog genoeg mogelijkheden om verder te groeien en rekent per saldo gemiddeld op een jaarlijkse omzetgroei van 11% voor de periode van 2020-2030.

Over het dividend zegt ASML het volgende: 

"We expect to continue to return significant amounts of cash to our shareholders through a combination of growing dividends and share buybacks"

Voor beleggers in het aandeel ASML is dat natuurlijk zeer goed nieuws, want het Nederlandse topbedrijf, inmiddels goed voor een marktwaarde van €270 miljard, en daarmee qua beurswaarde één van de grootste ondernemingen in Europa, kan de komende jaren dus gewoon verder gaan met het verhogen van het dividend, in lijn met de verder groeiende winst en omzet.

Bij de huidige beurskoers van €656 is het dividendrendement van ASML laag met slechts 0,4%. Echter volgt dat na jaren van grote koersstijgingen op de beurs: Dit jaar staat ASML, zelfs na de koerstik van begin deze week, nog steeds op +65%. In 2020 steeg de beurskoers van ASML 51% en in 2019 ging het aandeel met 92% omhoog. 

Het dividend van ASML groeide ook hard de laatste jaren maar kon de explosieve stijging van de beurskoers niet bijhouden. Voor beleggers in ASML zal in november een interim dividend volgen, want het techbedrijf maakt het dividend altijd medio oktober bekend. Binnen enkele weken zal dus nieuws volgen; vorig jaar betaalde ASML een interim dividend van €1,20 per aandeel, dit jaar zal dat wederom groeien normaal gesproken. In mei 2021 volgt dan nog een slotdividend. Dit jaar was dat €1,55 en in 2021 zal het slotdividend ook weer hoger uitvallen, zeker nadat ASML deze week heeft aangekondigd het dividend verder te willen verhogen.

LEES OOK: Aandelen Nederlandse dividendtoppers dalen hard op beurs

Naast dividend koopt ASML ook eigen aandelen in; vorig jaar werd zo'n 0,7% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht volgens berekeningen van dividendnieuws.nl en dit jaar kocht ASML reeks 1,8% van het aantal uitstaande aandelen in. Aan dividend betaalt ASML momenteel op jaarbasis €1,12 mrd.

Zodra wij nieuws hebben over het eerstvolgende interim dividend van ASML (verwachting half oktober) zal dat uiteraard ook op deze website worden aangegeven. Via de ex-dividend agenda blijft u ook automatisch op de hoogte van de eerstvolgende aandelen in Nederland die een dividend gaan uitkeren.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.