Beleggen in aandelen | Wanneer krijg ik dividend uitgekeerd?

Veel aandelen betalen een stuk van de winst uit in de vorm van een (cash) dividend

Beleggen in aandelen kun je doen voor de koerswinst maar ook voor het dividend. Een dividenduitkering is een stukje van de winst van het bedrijf jij als aandeelhouder periodiek (wisselend van 1 keer per jaar tot maandelijks) uitgekeerd krijgt. We kijken naar een aantal begrippen op dividendgebied die belangrijk zijn voor de beginnende belegger, zoals de ex-dividend datum en het dividendrendement.


Als je werkt krijg je normaal gesproken elke maand een salaris. Dividend werkt eigenlijk hetzelfde; het is een stukje van de winst van het bedrijf waarin je belegt dat periodiek wordt uitgekeerd. 

HOE EN HOE VAAK ONTVANG IK DIVIDEND?
Als aandeelhouder kun je elk kwartaal dividend ontvangen (Amerikaanse bedrijven betalen vier keer per jaar) of, wat vooral in Nederland en Europa het geval is, jaarlijks of halfjaarlijks. Bij een halfjaarlijkse uitkering, zoals bijvoorbeeld Ahold, ING en ASML doen, krijg je eerst een interim dividend en later, nadat de jaarcijfers van het bedrijf bekend zijn, ook een slotdividend.

In de Verenigde Staten betalen de meeste bedrijven zelfs elk kwartaal dividend en zijn er ook enkele bedrijven die maandelijks betalen. Apple, Microsoft en Coca-Cola keren allemaal vier keer per jaar een dividend uit aan aandeelhouders. Deze aandelen kun je gewoon kopen via een beleggingsrekening bij een bank of broker. Bekende brokers in Nederland zijn Degiro, Saxo en Lynx. 


Een maandelijks dividend, wat eigenlijk precies hetzelfde is als een salaris, komt steeds vaker voor en dan met name in Amerika. Het bekendste voorbeeld van een aandeel dat elke maand dividend betaalt aan beleggers is Realty Income, een vastgoedbedrijf dat gebouwen verhuurt aan supermarkten, apotheekketens, fitnessbedrijven, restaurants en andere retailers. Realty Income noemt zichzelf 'The Monthly Dividend Company' vanwege het dividend dat steevast aan het einde van elke maand wordt betaald. Bovendien is Realty Income ook een 'Dividend Aristocrat' ofwel een aandeel dat ten minste 25 jaar op rij telkens weer het dividend verder verhoogd.

WANNEER KRIJG IK DIVIDEND? DE EX-DIVIDEND DATUM
Om een dividend te ontvangen is het natuurlijk belangrijk dat het aandeel eerst gekocht wordt. Wie een aandeel heeft gekocht moet vooral de ex-dividend datum goed in de gaten houden. In de dividendkalender op dividendnieuws.nl staan alle ex-dividend datums voor de Nederlandse beurs. Als je het aandeel een dag voor de ex-dividend datum hebt zul je dat dividend, na aftrek van 15% dividendbelasting, ook daadwerkelijk ontvangen. Vaak gebeurt dat enkele weken na de ex-dividend datum.

HOEVEEL DIVIDEND KRIJG IK?
De hoeveelheid dividend hangt natuurlijk af van het aantal aandelen dat je hebt gekocht. Als een bedrijf €1 per aandeel uitkeert en je hebt 100 aandelen dan zul je €100 bruto aan dividend ontvangen, ofwel netto €85. Die €15 aan ingehouden dividendbelasting (dat doet je bank of broker voor je) kun je vervolgens weer verrekenen met je jaarlijkse belastingaangifte, ofwel, je betaalt minder belasting als je ook dividendbelasting hebt betaald in het desbetreffende jaar.

Er is naast een dividend in cash ook soms de mogelijkheid om dividend uitgekeerd te krijgen in nieuwe aandelen van het bedrijf, ook wel een stockdividend genoemd. Een cashdividend is ook echt geld op je rekening, terwijl een stock dividend alleen meer aandelen geeft. In Amerika komt een stock dividend eigenlijk niet voor en betalen alle aandelen gewoon cash. Met cash weet je wat je krijgt en belangrijker, kan je het ontvangen geld niet meer kwijtraken want het is van jou als het op je rekening wordt gestort. Een stockdividend kan zijn waarde verliezen als de beurskoers van het bedrijf zakt.

WAT ZIJN GOEDE DIVIDENDAANDELEN?
De vraag welke aandelen nu het beste gekocht kunnen worden voor het dividend is natuurlijk lastig te beantwoorden. Sommige aandelen betalen veel dividend, andere aandelen weer heel weinig en er zijn ook veel aandelen die helemaal geen dividend uitkeren. De hoogte van het dividend is een slechte manier om aandelen te selecteren, zo legden we al eerder uit. Een hoog dividend is vaak het gevolg van een gedaalde beurskoers of problemen bij het bedrijf. Ook kan een hoog dividend voorkomen bij bedrijven die niet of nauwelijks groeien. Vaak zijn dit niet de beste beleggingen en kan de koers van een aandeel dalen, waardoor je per saldo geld kunt verliezen. Doe dan ook altijd goed je huiswerk en raadpleeg waar mogelijk experts of een beleggingsadviseur die je op weg kunnen helpen. Het aandeel Shell was jarenlang zeer geliefd bij Nederlandse beleggers, maar per saldo heeft het aandeel Shell de laatste jaren weinig opgeleverd, mede omdat het dividend in 2020 voor het eerst sinds de Tweede wereldoorlog werd verlaagd

De kwalitatief betere aandelen zijn naast dividend ook flink blijven investeren in toekomstige groei en kunnen uit de kasstroom ook overnames doen en eigen aandelen inkopen. De betere groeiaandelen verhogen vaak elk jaar het dividend verder. Als de koers van een aandeel harder stijgt dan het dividend blijft het dividendrendement laag, maar verdien je wel een hoop geld op de beurs. Andersom geldt hetzelfde: als het dividend hoog is maar de beurskoers zakt steeds verder weg zul je per saldo juist geld verliezen. Zorg dus altijd voor een goede research naar een aandeel voordat je er geld in steekt. Veel brokers en banken geven ook adviezen voor aandelen, net als beleggingswebsites en tijdschriften. 

Wie net begint met beleggen kan ook kiezen voor een beleggingsfonds of ETF, waarmee je een breed gespreide portefeuille aandelen in één keer koopt. Het risico is hier vaak een stuk minder groot door die spreiding, maar er zijn ook kosten verbonden aan een fonds of ETF. Ook hier dien je goed je huiswerk te doen. De meeste fondsen betalen ook gewoon een dividend uit, net als de aandelen die je zelf op de beurs kunt kopen.

In de dividendagenda staan alle aandelen in Nederland die een dividend uitkeren. De ex-dividend datum is heel belangrijk, want vanaf dat moment noteert het aandeel ex-dividend, ofwel, kun je het niet meer ontvangen als je het dan zou kopen. Wie het aandeel voor de ex-datum in bezit heeft krijgt het dividend uitgekeerd. Voor het complete overzicht van alles op het gebied van beleggen in dividendaandelen hebben we een speciale pagina aangemaakt: Tips voor beleggen in dividend aandelen voor beginners.