Advies top dividend aandeel IMCD naar 'underperform'

logo aandeel IMCD

De analisten van Credit Suisse verlagen vandaag het advies voor het aandeel IMCD vanwege de te hoog opgelopen waardering. IMCD, actief op het gebied van verkoop en distributie van speciale chemicaliën en voedselingrediënten, verhoogt het dividend al jarenlang met grote sprongen.

Wat betreft dividendgroei kunnen maar weinig aandelen in Nederland tippen aan IMCD, dat ingeschaald is als 'speciaal chemie' bedrijf. Het Rotterdamse bedrijf doet het al jaren uitstekend op de beurs in Amsterdam, wat geheel in lijn is met het dividend dat net als de koers elk jaar flink omhoog gaat.

Gisteren, op donderdag 9 december 2021, sloot het aandeel IMCD vlakbij de all time high van €211,30 die op 8 december werd bereikt. Voor de analisten van Credit Suisse, een zakenbank uit Zwitserland die veel aandelen wereldwijd van een advies voorzien, is de koersstijging nu wel genoeg geweest voor het aandeel van uitblinker IMCD, dat in 2021 maar liefst 94% is gestegen.

Credit Suisse verlaagt het advies voor IMCD nu van 'neutral' naar 'underperform' wat gelijk staat aan een verlaging van 'houden' naar 'verkopen cq. afbouwen'. Het koersdoel van de analisten is €170 per aandeel IMCD, wat ook flink onder het huidige niveau van meer dan 200 euro ligt.

LEES OOK: Dividend aandeel IMCD met 13% omhoog in 2021

De reden voor het lagere advies voor IMCD is de overwaardering ten opzichte van sectorgenoten, aldus Credit Suisse, dat positief blijft over de vooruitzichten voor het bedrijf op de lange termijn. De voorkeur gaat uit naar andere groeiaandelen in Europa uit andere sectoren, waaronder het Britse Experian, het Franse Teleperformance en het Britse Ashtead, allemaal compleet andere ondernemingen die ook jaarlijks stevige groeicijfers laten zien. Deze drie aandelen zijn ondergewaardeerd vergeleken met IMCD, aldus Credit Suisse.

Volgens de informatie van dividendnieuws.nl zijn er momenteel 13 analisten die een advies geven voor het aandeel IMCD. Slechts twee adviseren nog kopen (1x buy en 1x strong buy). Ook zijn er twee verkoopadviezen, maar de meeste professionals zitten momenteel op 'houden'. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel IMCD van analisten is met €174,33 ook bijna 14% lager dan de actuele beurskoers, wat ook wel aangeeft dat de koers erg hard is opgelopen.

NEDERLANDSE DIVIDENDTOPPER IMCD

Het aandeel IMCD is al jarenlang één van de grote uitblinkers op dividengebied in Nederland, met jaarlijks flinke verhogingen voor aandeelhouders. IMCD betaalt 1 keer per jaar een dividend, wat doorgaans altijd betaald wordt aan beleggers in het tweede kwartaal. In juni van dit jaar werd nog een dividend van €1,02 per aandeel uitgekeerd met ex-dividend datum 24 juni. 

Door de hard opgelopen beurskoers is het dividendrendement voor het aandeel IMCD gedaald tot slechts 0,5%. De kans is wel groot dat het dividend ook in 2022 weer verder wordt verhoogd gezien de onderliggende gang van zaken en vooral de uitstekende dividendhistorie met jaarlijkse verhogingen door het chemiebedrijf. Het dividend van IMCD ging dit jaar nog met 13% omhoog.

IMCD is actief op het gebied van marketing, verkoop en distributie van speciale chemicaliën en voedselingrediënten. De productportfolio biedt chemicaliën voor onder meer bedrijven actief in de sectoren farmacie, persoonlijke verzorging, coatings, voeding en voeding, smeermiddelen, synthese, kunststoffen, wasmiddelen, landbouwchemicaliën, textiel, afval- en waterbehandeling, snijden en zandstralen, smaken en geuren, olie en gas en polijsten etc. IMCD is wereldwijd actief met business in onder meer Europa, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Australië. IMCD betaalt beleggers sinds 2015 een dividend dat elk jaar flink verder wordt verhoogd.