ASML verhoogt slotdividend 2021 met 138,7% naar €3,70

aandeel ASML dividend 2022
ASML betaalt een record dividend van €5,50 per aandeel over boekjaar 2021.

Semiconductor gigant ASML blijft strooien met ongekende dividendverhogingen. Aandeelhouders in het Nederlandse succesbedrijf krijgen over boekjaar 2021 in totaal €5,50 per aandeel uitgekeerd, een verdubbeling ten opzichte van 2020. Het slotdividend gaat met maar liefst 138,7% omhoog naar €3,70.

Wat betreft dividendgroei stak ASML natuurlijk al vele jaren ver boven alle andere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven uit. Het dividend is inmiddels 12 jaar op rij verhoogd en elk jaar was er sprake van een verhoging met dubbele cijfers.

In 2022 lijkt de bouwer van geavanceerde chipmachines de dividendgroeikraan nog verder open te draaien met een reusachtige verhoging van 138,7% van het slotdividend over boekjaar 2021. Aandeelhouders ASML kregen in 2021 nog een slotdividend van €1,55 per aandeel, dit jaar zal dat stijgen naar €3,70 per aandeel.

Aandeel ASML dividendhistorie
ASML is kampioen dividend verhogen in Nederland.

Per saldo resulteert een en ander in een voljaarsdividend van €5,50 per aandeel voor boekjaar 2021 voor ASML dat het dividendrendement een mooie sprong ziet maken naar 0,9% bij een beurskoers van €647. ASML verhoogt het dividend inmiddels al ruim 10 jaar op rij en elk jaar komt er een verhoging bij van ten minste een dubbel cijfer. Het dividendrendement verdubbelt naar bijna 0,9%.

In het persbericht bij de jaarcijfers 2021 die vandaag werden gepubliceerd meldt ASML dat het vorig jaar in totaal €1,4 miljard aan dividend heeft betaald en voor €8,6 miljard aan dividend heeft uitgekeerd. 

Eerder al liet ASML weten het dividend tot 2025 verder te willen verhogen en met een verdubbeling van het dividend over boekjaar 2021 maakt het Veldhovense bedrijf alvast een zeer veelbelovende start wat dat betreft.

Een ex-dividend datum voor het slotdividend van ASML is nog niet bekend gemaakt. De afgelopen jaren was dat telkens eind april of begin mei. Zodra wij meer informatie beschikbaar hebben zal ASML uiteraard ook aan de dividendkalender van dividendnieuws.nl worden toegevoegd.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.