Dividendaandelen Nederland starten 2022 met grote verliezen

dividendaandelen Nederland 2022

Het nieuwe beursjaar is in mineur gestart voor veel van de beste dividendaandelen in Nederland met grote koersdaling voor onder meer dividendtoppers ASML, ASMI en IMCD.

De AEX staat na slechts enkele handeldagen in 2022 al op een verlies van 3,1% per slotstanden van 10 januari. De grootste stijgers van de laatste jaren, die ook allemaal goed scoren op het gebied van dividendgroei, gingen hard omlaag met onder meer IMCD, ASMI, ASML, DSM, RELX en Wolters Kluwer als grootste dalers dit jaar.

Wereldwijd zien we in 2022 dan ook vooral de hoogvliegers van de afgelopen beursjaren, vaak met een zeer hoge waardering na jaren van koersstijgingen, die op een flink verlies staan dit jaar. Wie eind vorig jaar een aandeel IMCD kocht kijkt na enkele weken al tegen bijna 20% koersverlies aan. Ook de populaire chipaandelen zoals ASML en ASM International, die net als IMCD koplopers zijn op het gebied van dividendgroei, zijn het nieuwe beursjaar 2022 diep in het rood gestart.

GROOTSTE DALERS AANDELEN NEDERLAND BEGIN 2022

Hieronder staat de top-10 van grootste dalers in 2022 per 10 januari. Daar staan opvallend veel dividendtoppers bij die hun dividend de laatste jaren elke keer flink verhoogden. 

  1. InPost -22,1% (geen dividend)
  2. IMCD -17,0% (dividendrendement 0,6%)
  3. Adyen -15,0% (geen dividend)
  4. Alfen -13,3% (geen dividend)
  5. Allfunds Group -13,0% (geen dividend)
  6. Just Eat Takeaway -12,6% (geen dividend)
  7. ASM International -12,4% (dividendrendement 0,6%)
  8. Majorel -9,6% (geen dividend)
  9. CM.com -9,0% (geen dividend)
  10. Galapagos -8,8% (geen dividend)

Naast de bovenstaande aandelen behoren ook gekende dividendbetalers als DSM (-8,4%), Relx (8,1%) en Wolters Kluwer (-8,1%) tot de grotere dalers in 2022.

Ook zien we groeiaandelen bij de grootste verliezers. De stijgende rente maakt beleggers huiverig voor snelle groeiers als Inpost, Alfen, CM.com en Just Eat Takeaway, die worden gewaardeerd op de toekomstige winsten en kasstromen die vaak nog jaren ver weg zijn. Een stijgende rente maakt financieren duurder en zorgt voor meer vraag naar veilige assets die minder last van een hogere rente hebben en minder hoog gewaardeerd zijn.

LEES OOK: Nederlandse aandelen die in 2022 het dividend kunnen verhogen

Wat werkt dan wel in 2022? Dat zijn de defensieve aandelen met een lagere waardering en een relatief hoog dividend. Onder meer Aegon, ABN Amro, Shell, ING, Wereldhave, Signify, NN Group, ASR Nederland en ook Heineken, Unilever en JDE Peet's zijn het nieuwe jaar wel goed begonnen met winst.