Nederlandse aandelen die in 2022 het dividend kunnen verhogen

dividendbeleid aandelen Nederland
Wolters Kluwer voert een progressief dividendbeleid en verhoogt het dividend elk jaar

Welke aandelen met notering aan Euronext Amsterdam gaan in 2022 het dividend verhogen?

We bekijken een aantal bekende beursfondsen uit Nederland die de afgelopen jaren telkens meer dividend betaalden. De kans is daarmee groot dat het dividend ook in 2022 weer omhoog gaat. Eén van de beste dividendbetalers in Nederland is nog steeds Wolters Kluwer.


Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat er binnen enkele maanden ook weer heel veel aankondigingen aan komen omtrent het dividend over het afgesloten boekjaar 2021. Normaal gesproken zijn de jaarcijfers altijd het moment voor veel beursgenoteerde bedrijven om het dividend bekend te maken.

Aanzien veel bedrijven in Europa, en zeker ook in Nederland, één keer per jaar dividend uitkeren is dit dus ook het enige moment in het jaar dat er nieuws komt over het dividend. De uitbetalingspiek ligt elk jaar in de maanden april, mei en juni, want juist dan gaan de meeste aandelen in Amsterdam ex-dividend. De betaling van het dividend volgt vaak enkele weken later, wat afhangt ook van de mogelijkheid op een keuzedividend voor beleggers. Als er zo'n keuze, of stock-, dividend is dan volgt de uitkering later omdat de omruilverhouding etc moet worden aangekondigd en uitgerekend.

DE DIVIDENDTOPPERS VOOR 2022

Als we terugkijken naar de afgelopen jaren dan is het op papier heel makkelijk te voorspellen welke aandelen met notering in Amsterdam het in 2022 goed gaan doen met het dividend. We kennen inmiddels allemaal het fenomeen Dividend Aristocrats, de aandelen in Amerika die al zeker 25 jaar op rij elk jaar meer dividend uitkeren. In Europa zijn er slechts een paar van dit soort aandelen en Nederland telt er helemaal geen één.

Wel zijn er veel aandelen die elk jaar het dividend verder verhogen, ook in Nederland. Vorig jaar schreven wij hier nog een uitgebreid artikel over. 


De recordhouder wat betreft dividendverhogen in Nederland is Wolters Kluwer. Het uitgeversbedrijf verhoogt al ruim 10 jaar op rij het dividend en voert dan ook een zogenaamd progressief dividendbeleid. Beleggers krijgen elk jaar een hoger dividend van het in Alphen aan den Rijn gevestigde bedrijf. 

De uitgever Wolters Kluwer, opgenomen in de AEX-index, is met een dividend dat 15 jaar op rij is verhoogd de absolute koploper in Nederland. Het mooie van Wolters Kluwer is dat het bedrijf op zijn website keurig netjes de historische dividendinformatie op een rijtje heeft gezet. Zo weten we ook dat Wolters Kluwer niet alleen al 15 jaar op rij elk jaar meer dividend betaalt, maar ook dat het bedrijf het dividend al ruim 30 jaar op rij nog nooit heeft verlaagd. Wolters Kluwer is daar uiteraard trots op en vermeld daarom, als één van de weinige Nederlandse aandelen, zeer uitvoerig en getailleerd, de historische dividendinformatie op zijn investor relations pagina.

Als we op de site van Wolters Kluwer kijken zien we duidelijk een blok 'dividend policy', waarin het bedrijf trots meldt dat het dividend al ruim 30 jaar tenminste stabiel bleef of werd verhoogd. Bovendien lezen we hier ook dat Wolters het dividend sinds 2015 halfjaarlijks uitkeert en veel waarde hecht aan het progressieve dividendbeleid. Daarmee is Wolters Kluwer met afstand het beste Nederlandse dividendaandeel en in potentie de eerste Dividend Aristocrat, mits het dividend ook de komende tien jaar verder wordt verhoogd. Wolters Kluwer blijft goed presteren wat betreft dividend want het interim dividend voor 2021 werd alvast met 15% verhoogd. Op korte termijn, na de jaarcijfers, zal ook het slotdividend worden bekend gemaakt door het Nederlandse bedrijf.


Ook 
RELXASMLAalbertsAhold Delhaize en Wolters Kluwer verhoogden inmiddels minimaal tien jaar op rij elk jaar het dividend. Wat betreft dividendgroei is ASML al jarenlang een grote uitblinker. Het semiconductorbedrijf gaf vorig jaar aan het dividend tot 2025 verder te willen verhogen.