Aegon verhoogt dividend boekjaar 2021 met 41,7% naar €0,17

aandeel Aegon jaarcijfers 2021

Eindelijk goed nieuws voor aandeelhouders Aegon, want de verzekeraar verhoogt het dividend over boekjaar 2021 met ruim 40%, nadat het dividend de afgelopen twee jaar telkens omlaag ging.

Het slotdividend is €0,09 per aandeel en zal in juli 2022 betaald worden aan beleggers. Het dividenrendement van het aandeel Aegon is momenteel 3,4%. Volgend jaar wil Aegon het dividend opnieuw flink verder verhogen, zo lezen we in het persbericht bij de jaarcijfers 2021.
De laatste twee jaar verlaagde Aegon het dividend elke keer, met vorig jaar 20% minder dividend en het jaar daarvoor, over boekjaar 2019, zelfs een verlaging van 48,3%. Over boekjaar 2018 keerde Aegon nog een record dividend van €0,29 bruto per aandeel uit. 


Dit jaar, over boekjaar 2021, krijgen aandeelhouders een 41,7% hoger dividend van in totaal €0,17 bruto per aandeel uitgekeerd. Eerder ging Aegon al ex-dividend voor een interim dividend van €0,08 per aandeel, en deze zomer volgt dan nog een slotdividend van €0,09 bruto per aandeel. Dat is 50% meer dan in 2021, toen Aegon nog een slotdividend van €0,06 betaalde.
"De maatregelen die we hebben genomen om onze operationele prestaties te verbeteren en ons risicoprofiel te verkleinen, gesteund door gunstige aandelenmarkten, hebben geresulteerd in een hogere vrije kasstroom dan we hadden voorzien. Door deze groei van de vrije kasstroom kunnen we ons dividend verhogen. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2022, zullen wij een slotdividend over 2021 voorstellen van 9 eurocent per gewoon aandeel. Dit brengt het totale dividend op 17 eurocent per gewoon aandeel." (bron: persbericht jaarcijfers Aegon, 9 februari 2022)
De ex-dividend datum voor het slotdividend van Aegon is vastgesteld op 2 juni 2022, met betaaldatum van het netto-dividend (€0,0765) op 6 juli 2022. Dat het netto-dividend van Aegon, wat overblijft nadat de dividendbelasting is verrekend, zo laat wordt uitbetaald is het gevolg van het keuzedividend van de verzekeraar. Aandeelhouders kunnen namelijk kiezen tussen cash en stockdividend. De keuzeperiode en het berekenen van de omruilverhouding neemt nu eenmaal tijd in beslag, en dus krijgen beleggers die voor cash kiezen pas ook veel later het dividend uitgekeerd. 


Aegon heeft ook goed nieuws voor het dividend voor volgend jaar, want in het persbericht van vandaag doet het bedrijf ook een medeling over het toekomstige dividend: "Bovendien verwachten we een meer lineaire groei van ons dividend in 2022 vergeleken met de meer gematigde korte termijn groeiprognose die we tijdens onze Capital Markets Day hadden afgegeven. Dit alles laat zien dat we op koers liggen om onze doelstelling te behalen van ongeveer 25 eurocent per gewoon aandeel over 2023". Indien Aegon dat dividend ook daadwerkelijk gaat betalen komt dat neer op een verhoging van 47%.


Op een beurskoers van €5,00 per aandeel is het dividendrendement van Aegon 3,4% bruto. Jaarlijks keert Aegon volgens berekeningen van dividendnieuws.nl nu zo'n 349 miljoen euro aan dividend uit. Aangezien veel beleggers kiezen voor een dividend in aandelen zal de cash outflow in de prakijk lager zijn dan dit bedrag.

Aegon N.V. (ISIN: NL0000303709) is een internationale onderneming voor levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Aegon heeft activiteiten in meer dan 20 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Aegon biedt producten met sterfte-, morbiditeits- en langlevenrisico's, waaronder traditioneel en universeel leven; hypotheken; lijfrenteproducten en bankproducten. Het biedt individuele beschermingsproducten, zoals lijfrentes, overlijdensrisicoverzekeringen, inkomensbescherming en internationale / offshore-obligaties. Als aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer behoort het bedrijf tot de toonaangevende financiële dienstverleners ter wereld.