OCI betaalt hoog eerste dividend van €1,45 per aandeel

aandeel OCI logo 2022

OCI, de producent en distributeur van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën, heeft het eerste dividend bekend gemaakt. Aandeelhouders ontvangen een interim dividend van €1,45 per aandeel in 2022, wat goed is voor ruim 5% dividendrendement.

Eerder had OCI reeds laten weten in 2022 voor het eerst te willen starten met een dividenduitkering. Nu weten we dus ook concreet hoeveel er zal worden uitbetaald aan de aandeelhouder.

In het persbericht bij de vierdekwartaalcijfers van OCI zien we dat het meststoffenbedrijf een eerste dividend van €1,45 per aandeel wil uitbetalen aan beleggers voor de tweede helft van 2022. 

DIVIDENDBELEID AANDEEL OCI

Het dividendbeleid van OCI gaat uit van een basisdividend van $200 miljoen met halfjaarlijkse uitkeringen. Jaarlijks is het basisdividend zodoende $400 miljoen. Daar bovenop wil OCI ook variabele uitkeringen doen die zijn gekoppeld aan de vrije kasstroom. In goede tijden zal het dividend dan hoger uitvallen.

Het eerste halfjaarlijkse dividend van €1,45 per aandeel komt volgens OCI neer op een betaling van $350 miljoen, wat dus inclusief het basisdividend van $200 miljoen is. Met andere woorden zal de eerste variabele uitkering in totaal $150 miljoen, ofwel €132 miljoen omgerekend, zijn.

dividendbeleid OCI
Het dividendbeleid van OCI werd vandaag gepubliceerd bij de Q4 cijfers (klik voor groter)

Bij een beurskoers van €26,08 is het dividendrendement van OCI, alleen op basis van het eerste halfjaarlijkse dividend, al 5,6%. Daar komt dan normaal gesproken ook nog een tweede halfjaarlijkse uitkering bij wat het dividendrendement in theorie als snel nog meer naar 10% of hoger zal doen bewegen. Echter is dat nog lang niet zeker, maar alleen het jaarlijkse basisdividend van $400 miljoen is op papier al goed voor ruim 6% dividendrendement bij de huidige beurskoers van 26 euro.

De ex-dividend datum voor het allereerste dividend van OCI is nog niet bekend. Wij verwachten dat het dividend (in cash) in ieder geval in de eerste helft van 2022 zal worden uitgekeerd. Via de dividendkalender van dividendnieuws.nl blijft u automatisch op de hoogte.

UPDATE MEI 2022: Op 6 juni 2022 zal OCI ex-dividend noteren voor €1,45 bruto per aandeel. De betaaldatum voor dit eerste dividend is 20 juni 2022.

OCI NV is een producent en distributeur van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën. Het portfolio van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën omvat waterhoudende ammoniak in vloeibare en gasvormige vorm, korrelig ureum, ureumammoniumnitraat, calciumammoniumnitraat, methanol en melamine. OCI levert aan onder meer agrarische en industriële klanten en exploiteert productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije. Het distributienetwerk van het bedrijf omvat Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. OCI is voornemens om in 2022 voor het eerst een dividend uit te keren aan beleggers.