Shell verhoogt kwartaaldividend in 2022 met 4% naar $0,25

Aandeel Shell dividendverhoging 2022

Olie- en gasreus Shell, dat tegenwoordig zijn hoofdzetel in Londen heeft, verhoogt ook in 2022 wederom het dividend. Aandeelhouders krijgen er 4% bij met een nieuwe kwartaaluitkering van $0,25 per aandeel.

Shell PLC, voorheen Royal Dutch Shell, maar sinds de verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk alleen nog 'Shell', zal het dividend in 2022 opnieuw verder verhogen. Vandaag kwam Shell met jaarcijfers en werd het nieuwe kwartaal dividend aangekondigd.

In het Engelstalige persbericht (zie hieronder) kondigt Shell aan het kwartaaldividend, dat altijd in dollars wordt aangekondigd, en voor Nederlandse beleggers wordt betaald in euro's, te verhogen met 4%.

"De dividenden die voor het kwartaal aan de aandeelhouders van Shell plc zijn gedeclareerd, bedragen $ 0,24 per aandeel. De raad van bestuur verwacht dat het interim-dividend voor het eerste kwartaal van 2022 $ 0,25 per aandeel zal bedragen, een stijging van ~4% ten opzichte van het dividend in Amerikaanse dollar voor het vierde kwartaal van 2021. In het vierde kwartaal van 2021 werd voor $ 1,7 miljard aan eigen aandelen teruggekocht. Vandaag werden aandeleninkoop van $ 8,5 miljard aangekondigd voor de eerste helft van 2022, inclusief $ 5,5 miljard aan opbrengst van Permian desinvestering." (bron: persbericht Shell PLC van 3 februari 2022, vertaald vanuit het Engels)

AEX-aandeel Shell verhoogde het dividend de afgelopen tijd verschillende keren na een forse verlaging in 2020 tijdens de coronapandemie. Dat was de eerste keer sinds de tweede wereldoorlog dat Shell het dividend, in dollars dan, verlaagde.

Een jaarlijks dividend van 1 dollar per aandeel komt bij de huidige wisselkoers neer op ongeveer €0,885 bruto aan dividend per aandeel Shell PLC met notering in Amsterdam. Bij een beurskoers van €23,64 geeft dat een dividendrendement van naar schatting 3,7% voor het aandeel Shell. 

Wie het dividend wil ontvangen zal de aandelen Shell in ieder geval voor de ex-dividend datum van 17 februari in zijn of haar bezit moeten hebben. Het dividend wordt uitbetaald op 28 maart op basis van de wisselkoersverhouding in de voorliggende periode. Hoeveel u uiteindelijk in euro's krijgt is dus nog niet bekend, later zal Shell hier meer informatie over verstrekken.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84.