Aandeelhouder OCI krijgt €3,55 dividend in oktober 2022

aandeel OCI dividend oktober 2022
In oktober 2022 betaalt OCI een tweede dividend aan beleggers.

OCI NV
wil in 2022 nog een zeer hoog dividend van €3,55 bruto per aandeel uitkeren aan beleggers. Bij een koers van €29,84 is het dividendrendement bijna 12%. Eerder dit jaar werd al een dividend van €1,45 betaald door het kunstmestbedrijf wat het totale dividend op €5,00 zet.

Een ongekend hoog dividend over de eerste helft van 2022, dat is wat OCI zojuist heeft bekend gemaakt. Beleggers kunnen nog eens €3,55 bruto dividend verwachten, terwijl eerder al €1,45 werd uitgekeerd over de tweede helft van 2021. Dat betekent in 2022 een totale uitkering van maar liefst 5 euro per aandeel. Op 6 juni ging OCI al ex-dividend voor €1,45 per aandeel en in oktober komt daar nog €3,55 bij.

Dat is enorm veel voor het Nederlandse bedrijf dat in 2022 één van de grote uitblinkers op de beurs is en dit jaar begon met het betalen van dividend. Met een totale uitkering van €5,00 bruto per aandeel is het dividendrendement op een koers van bijna 30 euro zeer hoog met 16,7%.

Eerder dit jaar schreef dividendnieuws.nl al over het dividendbeleid van OCI, dat uitgaat van een basisdividend van $200 miljoen met halfjaarlijkse uitkeringen. Jaarlijks is het basisdividend zodoende $400 miljoen. Daar bovenop wil OCI ook variabele uitkeringen doen die zijn gekoppeld aan de vrije kasstroom. In goede tijden zal het dividend dan hoger uitvallen. Bekijk hier de dividendpagina van OCI.

OCI BETAALT TWEEDE DIVIDEND IN OKTOBER 2022

Dat laatste zien we in het eerste dividendjaar 2022 gelijk terug met een uitkering van €5,00 per aandeel. Vandaag kwam OCI met het nieuws door middel van een engelstalig persbericht. Hierin lezen we dat OCI N.V. vandaag aangekondigd heeft dat het een halfjaarlijkse uitkering in contanten voorstelt met betrekking tot H1 2022 van € 3,55 per aandeel (of circa $ 760 miljoen tegen de huidige wisselkoersen bestaande uit een basisrendement van $ 200 miljoen en een variabel element ), die in oktober aan de aandeelhouders zal worden betaald.

Hassan Badrawi, Chief Financial Officer van OCI N.V. merkte op: "De aanzienlijke groei van ons kapitaalrendement voor aandeelhouders past ruim binnen onze financiële beleidsparameters om onze Investment Grade-ratings te behouden en selectief aantrekkelijke groeimogelijkheden na te streven. Het weerspiegelt een sterke achtergrond van onze productmarkten en een gunstige positie op de wereldwijde kostencurve. We verwachten een record EBITDA en vrije kasstroom met een sterke aanhoudende schuldafbouw in het tweede kwartaal."

In overeenstemming met de richtlijnen van het bedrijf die werden gegeven tijdens de publicatie van de Q1-resultaten, is dit aanzienlijk hoger dan de halfjaarlijkse uitkering in contanten van € 1,45 per aandeel met betrekking tot de periode H2 2021 (betaald in juni 2022).

OCI roept op 19 augustus 2022 een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA) bijeen om aandeelhoudersgoedkeuring te vragen voor de uitkering van € 3,55 per aandeel H1 2022 door middel van een terugbetaling van kapitaal, resulterend in een uitkering aan aandeelhouders gepland voor oktober, behoudens een wettelijke twee -maand oppositietermijn schuldeiser.

Het aandeel OCI doet het in het moeilijke beursjaar 2022 zeer goed met 30% koerswinst. Zodra de ex-dividend datum voor het dividend van €3,55 bruto per aandeel bekend is gemaakt zullen we deze toevoegen aan de dividendkalender op dividendnieuws.nl. OCI begon dit jaar met het betalen van dividend.

OCI NV is een producent en distributeur van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën. Het portfolio van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën omvat waterhoudende ammoniak in vloeibare en gasvormige vorm, korrelig ureum, ureumammoniumnitraat, calciumammoniumnitraat, methanol en melamine. OCI levert aan onder meer agrarische en industriële klanten en exploiteert productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije. Het distributienetwerk van het bedrijf omvat Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. OCI is voornemens om in 2022 voor het eerst een dividend uit te keren aan beleggers.