Dividendrendement aandelen Nederland steeds hoger | AEX 3% dividend gemiddeld

hoog dividend aandelen Nederland

De beurzen blijven in 2022 verder zakken en dat zorgt voor steeds hogere dividendrendementen. De AEX daalt dit jaar nu 18,9% en wij tellen inmiddels 30 aandelen met een dividendrendement van minimaal 5%.

Het jaar 2022 verloopt zeer moeizaam met grote koersdalingen, afgewisseld met tijdelijke oplevingen. Per saldo levert de AEX dit jaar nu 18,9% in (per 7 oktober). De kleinere AMX-aandelen doen het nog slechter met nu 20% koersdaling dit jaar. 

HOOGSTE AEX DIVIDENDEN | POSTNL OP PAPIER BIJNA 30% (!)
Voor de AEX index zorgt de daling in 2022 voor een dividendrendement dat inmiddels hoger dan 3% gemiddeld is. Binnen de AEX zijn Randstad, ING, BESI, NN Group, Signify, Philips en KPN nu goed voor het hoogste dividendrendement; allemaal bieden ze een 'yield' van 5% of hoger, met als absolute koploper uitzender Randstad dat nu 11,6% dividendrendement heeft. Een belangrijke kanttekening daarbij is wel dat Randstad zo'n hoog dividendrendement heeft door het speciale dividend, waarvoor het inmiddels ex-dividend noteerde. In totaal betaalde Randstad in 2022 zodoende €5 dividend, wat het hoge dividendrendement oplevert. Of Randstad ook in 2023 weer een zelfde dividend betaalt is maar de vraag en daarom is een hoog dividendrendement zeker geen garantie voor de toekomst.

DE HOOGSTE DIVIDENDRENDEMENTEN IN NEDERLAND

Naast de bovenstaande AEX-aandelen zijn er nog een aantal, vaak minder bekende, beursgenoteerde bedrijven die een zeer hoog dividend betalen. We hebben die hieronder op een rijtje gezet; de top-10 van hoogste rendementen per 7 oktober 2022. Let er op dat PostNL een hoog maar wisselvallend dividend uitkeert; garanties zijn er dus nooit en de hieronder getoonde 28,4% is reeds uitbetaald.

  1. Aandeel PostNL | dividendrendement 28,4%*
  2. Aandeel ForFarmers | dividendrendement 12,2%
  3. Aandeel Randstad | dividendrendement 11,6%
  4. Aandeel ABN Amro | dividendrendement 10,2%
  5. Aandeel OCI | dividendrendement 10,1%
  6. Aandeel Van Lanschot Kempen | dividendrendement 10%
  7. Aandeel Wereldhave | dividendrendement 9,5%
  8. Aandeel NSI | dividendrendement 9,4%
  9. Aandeel Vastned Retail | dividendrendement 9,3%
  10. Aandeel Heijmans | dividendrendement 9,3%

Ook hiervoor geldt natuurlijk dat de percentages gebaseerd zijn op de in 2022 betaalde dividenden en daarmee geen enkele garantie bieden voor 2023. In de regel geldt dan ook, hoe hoger het dividendrendement, hoe groter de kans dat het verlaagd of geschrapt wordt. *Zo heeft PostNL met 28,4% dividendrendement een extreem hoog, maar ook extreem onzeker dividend. Dit jaar werd in totaal €0,46 dividend uitgekeerd door het postbedrijf, wat bij een beurskoers van €1,61 dat extreem hoge dividendrendement van bijna 30% geeft. Het aandeel PostNL daalt in 2022 echter 58%, wat voor een belangrijk deel het hoge rendement verklaart. Bovendien is het normaal gesproken niet realistisch dat PostNL in 2023 een vergelijkbaar dividend betaalt. Dat betekent dat het dividendrendement in 2023 een stuk omlaag zal gaan.

Overigens hebben de meeste Nederlandse aandelen hun dividend in 2022 al uitgekeerd. Randstad was op 29 september één van de laatste aandelen die ex-dividend noteerde, gevolgde door Universal Music op 5 oktober. Het eerstevolgende aandeel zal OCI zijn, dat op 10 oktober 2022 ex-dividend noteert. Ook OCI, de producent van kunstmest, heeft een zeer hoog dividendrendement van ruim 10%.