Ahold herhaalt progressief dividendbeleid voor (en na) 2022

dividendbeleid aandeel Ahold
Ahold voert een progressief dividendbeleid in combinatie met de inkoop van eigen aandelen.

Op 9 november 2022 kwam Ahold Delhaize met resultaten over het derde kwartaal van 2022. Ook werd het progressieve dividendbeleid nogmaals onderstreept. Aandeelhouders van het supermarktbedrijf krijgen jaarlijks meer dividend en Ahold betaalt 40 tot 50% van de winst uit. Ook wil Ahold in 2023, net als dit jaar, weer voor 1 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Ahold Delhaize heeft één van de beste trackrecords op dividendgebied in Nederland, met een dividend dat al ruim 10 jaar elk jaar verder wordt verhoogd. Over het laatste boekjaar kwam daar bijna 6% dividend bij en ook de komende jaren mogen beleggers een groeiend dividend verwachten.

Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers kwam Ahold ook met een outlook voor het hele jaar 2022, dat uiteraard doorloopt tot december. Ten aanzien van het dividend stelt het AEX-aandeel dat het vast blijft houden aan het dividendbeleid, wat een payout-ratio van 40-50% (van winst per aandeel) betekent en, belangrijker nog, een jaarlijks groeiend dividend.

Naast het verhogen van het dividend, dat twee keer per jaar wordt uitgekeerd door Ahold, koopt het supermarktbedrijf ook flink eigen aandelen in. Dat is vrij zeldzaam in Nederland en Europa, waar juist nog veel bedrijven een stock dividend uitkeren, wat precies haaks staat op een buyback. Ahold doet het wat dat betreft gewoon goed met een jaarlijks hoger dividend en het inkopen van eigen aandelen, waar uiteindelijk de aandeelhouders het meeste voordeel van hebben, uiteraard als het houdbaar is.

'In addition, Ahold Delhaize remains committed to its dividend policy and share buyback program, as previously stated. We are on track to increase our full-year dividend within our 40-50% payout range, in line with our policy, and we are executing our €1 billion share repurchase program in 2022 as planned. Ahold Delhaize also announces a new €1 billion share buyback program to start at the beginning of 2023.' (bron: persbericht Ahold van 9 november 2022)

Voor 2022 laat Ahold Delhaize weten dat het wederom het dividend zal verhogen waarbij het binnen de bandbreedte van 40-50% blijft ten aanzien van de payout ratio. Ook wordt er voor €1 miljard aan eigen aandelen ingekocht in 2022 en ook dat loopt volgens plan, zo zegt Ahold Delhaize in het persbericht van 9 november. Bovendien kondigde Ahold ook een nieuw buyback programma van wederom €1 mrd aan voor 2023.

IJZERSTERKE DIVIDENDHISTORIE AANDEEL AHOLD

Wat betreft dividend mogen beleggers hoe dan ook niet klagen bij Ahold, want het dividend wordt al meer dan 10 jaar op rij elk jaar verder verhoogd. Over boekjaar 2021 werd in totaal €0,95 per aandeel aan dividend betaald, een stijging van 5,6% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Inmiddels ging ook het interim dividend voor 2022 al omhoog, van €0,43 naar €0,46 bruto per aandeel, en het ligt in de lijn der verwachting dat Ahold Delhaize ook een hoger slotdividend uitkeert voor 2022. Medio februari komt Ahold met jaarcijfers en dan wordt traditioneel ook het slotdividend bekend gemaakt. De ex-dividend datum daarvan zal wederom zo rond eind april vallen. Het interim dividend werd op 1 september 2022 betaald en het laatste slotdividend (over boekjaar 2021) werd betaald op 28 april 2022, met ex-dividend datum 19 april 2022. Omdat Ahold het dividend altijd volledig in cash uitkeert is de betaaldatum vlak na de ex-dividend datum.

Andere dividendkampioenen in Nederland zijn onder meer Wolters Kluwer en ASML.

Koninklijke Ahold Delhaize N.V. exploiteert supermarkten en andere winkels in Europa en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is Ahold eigenaar van de ketens Stop & Shop New England, Stop & Shop New York Metro, Giant Landover, Giant Carlisle en Peapod. Ook merken zoals Food Lion en Hannaford vallen onder Ahold America. In Nederland is Ahold naast de Albert Heijn supermarkten ook actief met onder meer Gall & Gall en Bol.com.