Dividend aandeel Shell PLC in 2023 met 15% omhoog

shell tekst logo

Op 27 oktober 2022 heeft olie- en gasreus Shell aangekondigd dat het kwartaaldividend flink omhoog gaat volgend jaar. Aandeelhouders Shell krijgen over het vierde kwartaal van 2022 een 15% hoger dividend. 

Shell kwam op 27 oktober met sterke resultaten over het derde kwartaal van 2022, waarin een winst van $9,45 miljard werd gerealiseerd. Dat was evenwel minder dan het vorige kwartaal toen Shell nog een recordwinst boekte. De winst over het laatste kwartaal was wel beter dan waar analisten op hadden gerekend. 

MILJARDEN SHELL NAAR AANDEELHOUDER IN 2022/2023

Centraal bij het persbericht stond de beloning van aandeelhouders, die momenteel nog een kwartaaldividend van $0,25 per aandeel ontvangen. Dat dividend moet in 2023 met 15%, aldus Shell, dat dit hogere dividend in maart volgend jaar voor het eerst verwacht uit te keren aan beleggers. Op 2 februari 2023 komt Shell met cijfers over het vierde kwartaal van 2022 en dan zal ook definitief het (hogere) dividend bekend gemaakt worden. De ex-dividend datum voor dit dividend is al bekend gemaakt door Shell: 16 februari 2023. Bij een koers van €28,58 is het dividendrendement van het aandeel Shell 3,2%.

Op 10 november 2022 zal Shell eerst nog ex-dividend noteren voor het laatste kwartaaldividend van $0,25 bruto per aandeel. Dit dividend wordt later omgerekend naar euro's voor Nederlandse beleggers die weer kunnen kiezen tussen een uitkering in cash en nieuwe aandelen Shell (stockdividend). 

Naast dividend gaat Shell ook nog meer eigen aandelen inkopen. In het vorige kwartaal werd al voor $6 miljard aan 'buybacks' uitgevoerd door Shell, dat liet weten de komende drie maanden nog eens voor $4 miljard extra eigen aandelen in te gaan kopen. 

Ook andere olie- en gasbedrijven verhogen dit jaar massaal het dividend, vooral in de Verenigde Staten, waar vaak naast een gewoon dividend ook een variabel dividend wordt uitgekeerd, dat vaak hoger is dan het reguliere kwartaaldividend. Door de sterk gestegen olie- en gasprijs in 2022 worden recordwinsten gerealiseerd door de sector, die ook record dividenden betaalt aan beleggers. Vorige week nog verhoogde ConocoPhillips het dividend met 11% en werd wederom een extra dividend aangekondigd samen met een extra $20 mrd voor de inkoop van eigen aandelen. Dat zijn percentages en bedragen waar Shell momenteel niet aan kan tippen.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.