Aandeel Shell op 10 november 2022 ex-dividend voor $0,25

Shell tank
Shell betaalt vier keer per jaar dividend; op 10 november 2022 is de volgende ex-dividend datum.

Op 27 oktober 2022 heeft oliegigant Shell PLC aangekondigd een onveranderd dividend van $0,25 per aandeel uit te willen keren voor het derde kwartaal. De ex-dividend datum is 10 november 2022 met betaling op 19 december 2022.

Zoals bekend betaalt Shell aandeelhouders vier keer per jaar een dividend. Dit kwartaaldividend wordt in dollars aangekondigd en voor Nederlandse beleggers uitgekeerd in euro's, afhankelijk van de wisselkoers op een bepaalde datum tussen ex-dividend en betaaldatum. Begin dit jaar verhoogde Shell het dividend voor het laatst met 4%.


Welnu, ook over het derde kwartaal van 2022 zal Shell $0,25 bruto dividend per aandeel uitkeren. Shell kwam op 27 oktober met cijfers over het derde kwartaal waarbij ook het volgende dividend werd aangekondigd. 

grafiek 1 jaar aandeel Shell
Het aandeel Shell staat in 2022 op een winst van bijna 45%.

De ex-dividend datum is 10 november 2022 met betaling van het keuzedividend op 19 december 2022. In de onderstaande tabel hebben we de details van het dividend nogmaals op een rijtje gezet.

DIVIDEND SHELL Q3 2022
  • Ex-dividend: 10 november 2022
  • Dividend per aandeel: $0,25 (euro dividend volgt later)
  • Betaaldatum: 19 december 2022
  • Soort dividend: keuze (cash of stock)
  • Dividendfrequentie: 4 keer per jaar
  • Dividendrendement: 3,2% bij koers €28,19
Bij een beurskoers van €28,19 is het dividendrendement van Shell momenteel naar schatting 3,2%. Ook maakte Shell op 27 oktober gelijk het dividendschema voor 2023 bekend, met ex-dividend datums 16 februari, 18 mei, 10 augustus en 16 november 2023. Volgend jaar wil Shell het dividend met 15% verhogen. Later zal dividendnieuws.nl uitgebreid terug komen op deze dividendverhoging.

Ook elders werd het dividend verhoogd door bekende oliereuzen, zoals Exxon Mobil in de Verenigde Staten en TotalEnergies in Frankrijk. Verschil met Shell is wel dat Total en Exxon (een heuse Dividend Aristocrat) het dividend niet verlaagden, en al decennia op rij een gelijk of hoger dividend uitkeren. Shell verlaagde juist het dividend flink in 2020.


Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.