De tien beste Dividend Aristocrats in 2022 | Aandeel Exxon winnaar met +81,5%

exxon beste dividend aristocrat in 2022
Exxon is de grote uitblinker in 2022 dankzij de gestegen olie- en gasprijzen.

Oliereus Exxon Mobil is de best presterende Amerikaanse Dividend Aristocrat in 2022, met een rendement van 81,5%. We bekijken de top-10 van beste dividendkampioenen in de Verenigde Staten per 5 december 2022.

We weten inmiddels allemaal wel dat een Dividend Aristocrat het dividend al minimaal 25 jaar op rij elk jaar heeft verhoogd. Deze dividendkampioenen vind je vooral in Amerika, waar ook de befaamde Dividend Aristocrats Index van S&P (Standard & Poor's) vandaan komt.

Deze Dividend Aristocrats Index bestaat uit ruim 60 grotere beursgenoteerde bedrijven die een notering hebben in de S&P500-index van grootste Amerikaanse aandelen. Bekende Dividend Aristocrats zijn onder meer Coca-Cola, Procter & Gamble en Johnson & Johnson, die stuk voor stuk het dividend al vele tientallen jaren op rij hebben verhoogd.

Ook in 2022 zijn er enkele grote uitschieters, met vooral een opvallende hoofdrol voor grondstoffen gerelateerde fondsen, aangevoerd door oliereus Exxon Mobil. Exxon stijgt ruim 80% dankzij de hogere prijzen voor olie en gas dit jaar. Hieronder staat de top-10 grootste stijgers in 2022.

TOP-10 BESTE DIVIDEND ARISTOCRATS 2022

  1. Exxon Mobil (olie) +81,5%
  2. Cardinal Health (gezondheidszorg) +58,3%
  3. Chevron (olie) +55,9%
  4. Archer-Daniels-Midland (landbouwgewassen) +36,8%
  5. Genuine Parts (industrie onderdelen) +35,1%
  6. Nucor (staal) +34,0%
  7. AbbVie (farmacie) +25,8%
  8. Aflac (verzekeringen) +24,8%
  9. General Dynamics (defensie) +23,0%
  10. Consolidated Edison (nutsbedrijf) +18,1%
Opvallend bij de bovenstaande top-10 beste Dividend Aristocrats in 2022 is dat het vrijwel allemaal aandelen zijn met een bovengemiddeld hoog dividendrendement. Deze aandelen, de 'hoog dividend aandelen' doen het in 2022 zeer goed door de stijgende rente, die groeiaandelen met een laag dividendrendement juist minder aantrekkelijk maakt voor veel beleggers.

Ook opvallend is verder dat het bijna allemaal 'profiteurs' van de gestegen kosten voor grondstoffen zijn die het in 2022 goed doen, met een hoofdrol voor de aandelen die specifiek baat hebben bij de oorlog in Oekraïne. Dat zijn naast de olie aandelen Exxon en Chrevron ook het staalbedrijf Nucor en vooral natuurlijk het defensiebedrijf General Dynamics, dat profiteert van de extra investeringen wereldwijd in wapens.


Het gemiddelde dividendrendement voor alle Amerikaanse Dividend Aristocrats, 64 in totaal, is nu 2,5% en het gemiddelde rendement in 2022 is -3,0% (inclusief dividend). Daarmee doen de dividendkampioenen het een stuk beter dan de bekende Amerikaanse indices. De technologiebeurs Nasdaq staat dit jaar namelijk op 28% verlies. Een belangrijke laatste constatering is evenwel dat er nauwelijks technologie aandelen in de Dividend Aristocrats Index zitten, wat deels de outperformance verklaart in 2022. Met uitzondering van IBM zijn veel techfondsen pas enkele jaren geleden begonnen met het betalen van dividend en keren grote spelers als Facebook, Amazon en Alphabet (Google) zelfs nog helemaal geen dividend uit.

Ook in Nederland zijn er enkele 'Dividend Aristocrats' zoals Wolters Kluwer. Echter gaat het track record niet zo ver terug als in de Verenigde Staten. In Europa is 10 jaar van dividendverhogingen al goed voor de status van 'Aristocrat'. Wolters Kluwer voert een progressief dividendbeleid met jaarlijkse verhogingen en een dividend dat bovendien al vele tientallen jaren op rij niet is verlaagd.