Amerikaanse Dividend Aristocraten betalen elk jaar meer dividend

Dividend Aristocrats uit Amerika

Het begrip Dividend Aristocrats zien we veelvuldig voorbij komen, ook in 2022 in een tijd van oplopende rentes en flinke koersdalingen voor onder meer technologie aandelen.

Een dividend is een zekerheid, en er zijn bedrijven die elk jaar meer dividend betalen aan aandeelhouders. We bekijken de Amerikaanse Dividend Aristocraten, ofwel de aandelen die 25 jaar op rij of langer elk jaar verhogen.

Steeds meer beleggers, ook in Nederland, kijken naar dividendgroeiers als alternatief voor speculatieve beleggingen in de technologiesector en crypto. Een dividend krijg je op je rekening gestort en is als het ware een rentevergoeding voor de investering. Bovendien stijgt die rente, ofwel dat dividend, in veel gevallen elk jaar. Steeds meer bedrijven betalen aandeelhouders dividend, in Nederland, maar zeker ook in het buitenland.

Vooral in de Verenigde Staten is het dividend voor veel beleggers, die meestal oud werknemer van een beursgenoteerd bedrijf zijn, van levensbelang als aanvulling op het inkomen, ook bij pensionering. Een dividend krijg je in Amerika bijna altijd vier keer per jaar uitgekeerd en soms zelfs maandelijks (denk aan Realty Income, dat zichzelf 'The Monthly Dividend Company' noemt).

LEES OOK: Aandelen die elke maand dividend betalen

Een select gezelschap aandelen in de Verenigde Staten verhoogt het dividend al zeker 25 jaar op rij elk jaar weer verder. Deze aandelen worden Dividend Aristocrats genoemd en er is zelfs een heuse index van Dividend Aristocrats die zijn opgenomen in de toonaangevende S&P (Standard & Poor's) 500 index van grootste Amerikaanse bedrijven.

In 2021 waren er ruim 60 Dividend Aristocrats, waaronder Coca-Cola, Walmart, Procter & Gamble en Colgate-Palmolive. Indexsamensteller S&P bekijkt elk kwartaal de samenstelling van de Dividend Aristocrats Index en voert indien nodig wijzigingen door, bijvoorbeeld als een bedrijf onverwacht het dividend verlaagt. Dat gebeurde voor het laatst in 2020, toen kersverse Aristocrat Ross Stores (goedkope merkkleding winkels) het dividend moest schrappen door corona. Op dat moment werd het aandeel gelijk verwijderd. Aan het begin van elk nieuw jaar kondigt S&P bovendien aan of er nieuwe aandelen bij komen en of er aandelen worden verwijderd.

Een Dividend Aristocrat wordt verwijderd uit de index als het dividend wordt verlaagd of indien het dividend twee jaar op rij niet wordt verhoogd. Sommige bedrijven slaan een jaartje over maar verhogen per saldo wel per kalenderjaar door slim in een bepaald kwartaal net op tijd het dividend te verhogen.

RENDEMENT DIVIDEND ARISTOCRATS IN 2021 

Het jaar 2021 verliep uitstekend voor de Amerikaanse Dividend Aristocrats met een gemiddelde winst van 25,9%. Dat is op basis van de koerswinsten inclusief dividend voor alle 64 Dividend Aristocrats in 2021. Het gemiddelde dividendrendement van deze aandelen was eind 2021 nog relatief hoog met 2,4%.

De grote winnaar in 2021 was staalbedrijf Nucor, dat de beurskoers met 117,9% zag stijgen. Nucor verhoogde het dividend vorig jaar met maar liefst 23,5% en betaalt beleggers nu al 49 jaar op rij elk jaar meer dividend. Het aandeel Nucor is nu goed voor een dividendrendement van 1,8%.

Andere uitblinkers in 2021 waren West Pharmaceutical Services (gezondheidszorg), Federal Realty Investment Trust (winkelvastgoed), Lowe's Companies (doe-het-zelf-winkels) en Albemarle (lithiumproducent).

Zes Dividend Aristocrats leverden, ondanks het progressieve dividendbeleid, in in 2021 in met Clorox als grootste daler met een min van 12,6%. De producent van schoonmaakproducten was in 2020 door corona juist één van de beste Aristocraten. Clorox verhoogde het dividend vorig jaar voor het 44e jaar op rij en biedt een dividendrendement van 2,7%.

DIVIDEND ARISTOCRATS VOOR 2022: AT&T EXIT?

Normaal gesproken voert S&P niet veel wijzigingen door en zijn veel Dividend Aristocrats al jarenlang een vaste waarde in de Index. Met uitzondering van Ross Stores in 2020 en Raytheon (het voormalige United Technologies) in 2021 werden er eigenlijk alleen maar elk jaar nieuwe Dividend Aristocrats toegevoegd.

Toch ziet het er naar uit dat er in 2022 ten minste één aandeel wordt verwijderd. Telecomreus AT&T verhoogde namelijk het dividend niet vorig jaar en deed dat ook in 2020 niet. Daarmee komt er een einde aan een reeks van 37 jaar op rij van dividendverhogingen. AT&T betaalt jaarlijks bijna $15 miljard dividend en is daarmee één van de grootste dividendbetalers in Amerika en wereldwijd. Dan is een verhoging steeds lastiger, want er komen gelijk honderden miljoenen per jaar bij wat je wel moet verdienen als bedrijf, anders kun je het ook niet uitkeren als dividend.

LEES OOK: Tips voor beleggen in dividend aandelen voor beginners

In de loop van januari zullen we normaal gesproken horen welke wijzigingen er in de Dividend Aristocrats Index worden doorgevoerd in 2022. 

In Nederland is er geen enkele Dividend Aristocrat en in Europa zijn deze ook zeer zeldzaam met nog geen 20 bedrijven die het dividend al zeker 25 jaar op rij elk jaar verhogen. Uitzonderingen zijn Sanofi, Nestlé en Roche. Deze ondernemingen betalen al tientallen jaren op rij meer dividend, maar verhogen het dividend ook nauwelijks, in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse Dividend Aristocrats. In Nederland is Wolters Kluwer koploper met een dividend dat bovendien elk jaar flink wordt opgekrikt. Ook zijn er veel andere aandelen in Amsterdam die elk jaar het dividend verhogen.