De favoriete Nederlandse aandelen van analisten voor 2023

Favorieten van analisten 2023

We bekijken de top-5 van analistenfavorieten in Nederland van aandelen die door minstens 5 analisten worden gevolgd. De 'favoriet voor 2023' is AMG, met louter koopadviezen. Ook Acomo, Brill, Arcadis, Lucas Bols, Van Lanschot Kempen, AMG, Heijmans, Basic Fit en SBM Offshore zijn stuk voor stuk aandelen die eind december 2022 vooral koopaanbevelingen van analisten krijgen. 

Het beursjaar 2023 staat voor de deur en dat biedt een mooie gelegenheid om te kijken naar de aandelen in Amsterdam die van analisten gemiddeld de meeste koopaanbevelingen krijgen. Acomo, Arcadis, Lucas Bols, Van Lanschot Kempen, AMG, Heijmans, Basic Fit en SBM Offshore zijn allemaal aandelen in Nederland die per saldo de meeste koopaanbevelingen krijgen. Toch gaat het vaak ook om aandelen die slechts door enkele analisten en soms zelfs één analist worden gevolgd. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor Acomo en Brill, waar slechts één advies voor bekend is (en dat is dan ook 'kopen').


Hieronder tonen we daarom de top-5 van analisten favorieten op basis van het aantal koopaanbevelingen, verkoopadviezen en 'houden' adviezen. Wie het hoogste gemiddelde scoort (1 is hoogst mogelijke, ofwel 'strong buy', 5 staat gelijk aan het slechtste advies, ofwel 'strong sell') staat het hoogst in het onderstaande overzicht. We hebben daarbij bewust uitsluitend gekeken naar aandelen die door minimaal vijf analisten worden gevolgd.

Dat levert de navolgende top-5 van analistenfavorieten op, die we, met 2023 voor de deur, als toppers voor volgend jaar hebben bestempeld, nogmaals, als we de analisten beoordelingen mogen geloven. Koploper hier is AMG, dat door precies vijf analisten wordt gevolgd, die ook allemaal een 'koop' advies (buy of strong buy) geven. Ook de nummer 2 op het lijstje, Allfunds Group, krijgt louter positieve aanbevelingen van de 9 analisten die het aandeel volgen. Allfunds is overigens een grote daler in 2022.

TOP-5 AANDELEN NEDERLAND VOLGENS ANALISTEN
  1. AMG (5 analisten, advies 1,5)
  2. Allfunds Group (9 analisten, advies1,555)
  3. Basic Fit (10 analisten, gemiddeld 1,7)
  4. Majorel (7 analisten, gemiddeld 1,71)
  5. SBM Offshore & Fugro (8 en 5 analisten, gemiddeld 1,8)
Fitnessketen Basic Fit wordt gevolgd door 10 analisten die gemiddeld positief oordelen met 4 strong buy adviezen, 5 keer buy en 1 keer 'houden'. Ook Majorel en olieservicebedrijven SBM Offshore en Fugro scoren goed met overwegend koopaanbevelingen van analisten per 27 december 2022. SBM verhoogde het dividend dit jaar met 12,4% naar $1,00 per aandeel.

Even verderop in het lijstje zien we ook grote bedrijven (lees: die door veel analisten worden gevolgd) als Shell, CTP, Prosus, Ahold Delhaize, ING, ASML en DSM die overwegend positieve analistenadviezen krijgen. Aandeelhouders DSM kregen over het boekjaar 2021 nog een record dividend van €2,50 per aandeel.

In totaal negen aandelen worden gevolgd door ten minste 20 analisten en dat zijn ASML, Adyen, Heineken, ING, Ahold Delhaize, DSM, Akzo Nobel, Universal Music en ABN Amro. ABN betaalde een tijdje geen dividend aan beleggers.