De beste farmacie aandelen voor 2023 | Top picks analisten Berenberg

Roche is favoriet van Berenberg
Het Zwitserse Roche behoort tot de favorieten van Berenberg in 2023.

De analisten van Berenberg zijn positief voor de farmaciesector in 2023 en komen in een rapport met hun favoriete aandelen voor volgend jaar. Kanshebbers in Europa zijn onder meer AstraZeneca, Glaxo en Roche.

Tegen het einde van het jaar verschijnen traditiegetrouw weer de bekende lijstjes met favoriete aandelen en sectoren van analisten voor het nieuwe beleggingsjaar, in dit geval 2023. Ook de Duitse bank Berenberg doet een duit in het zakje met op 1 december een outlook voor de farmaciesector waar veel van wordt verwacht in 2023, mede vanwege de groeivooruitzichten en het minder grote risico waarin beleggers worden blootgesteld indien vergeleken met andere (meer cyclische) sectoren.

Belangrijke thema’s blijven ook in 2023 de prijzen voor medicijnen, overnames en fusies en versimpeling van de bedrijfsstructuur van de vaak complexe farmabedrijven. Volgens Berenberg zijn beleggers bereid om meer te betalen voor de farmaceuten (in Europa en de Verenigde Staten) waar sprake is van een zekere omzetgroei voor de komende jaren. Vooral Europese farma aandelen zouden tegen een relatief hoge waardering (premie) noteren, zeker vergeleken met Amerikaanse sectorgenoten.

DIVIDEND EEN AANDELENINKOOP FARMASECTOR

Een belangrijke reden om in aandelen van farmaceuten te beleggen is natuurlijk het dividend. Veel bedrijven in de sector betalen een relatief hoog dividend met bovendien vaak ijzersterke track records waarbij het dividend soms al decennia op rij telkens verder wordt verhoogd. Zo is het Zwitserse farmabedrijf Roche één van de zeldzame Dividend Aristocrats in Europa met een dividend dat al meer dan 25 jaar op rij elk jaar is verhoogd. Andere Europese dividendkampioenen in de sector zijn onder meer Novartis en Sanofi.

Ook ten aanzien van het dividend is Berenberg positief voor ‘farma’ met (volgend jaar) in totaal $61 miljard aan dividenduitkeringen en daarnaast ook nog eens $16 miljard aan inkoop van eigen aandelen. Alsof dat nog niet genoeg is resteert ook nog eens $61 miljard aan cash dat de farmaceuten kunnen gebruiken voor fusies en overnames en investeringen.

Berenberg verwacht een gemiddelde omzetgroei van 5% voor de grote Amerikaanse farmabedrijven in 2023, terwijl in Europa de grootste spelers gemiddeld zelfs goed moeten zijn voor 9% groei. Favoriete aandelen van de Duitse bank voor 2023 zijn in Europa het Britse GlaxoSmithKline (GSK) en AstraZeneca en het Zwitserse Roche. In de Verenigde Staten kiest Berenberg voor ‘top picks’ Eli Lilly en Merck. Niet geheel toevallig staan deze twee laatste aandelen allebei rond hun hoogste koers ooit.

 Eli Lilly, de laatste maanden vooral in het nieuws vanwege het medicijn tegen Alzheimer, bereikte op 30 november 2022 een all time high van $372,35 en staat in 2022 nu op 34% koerswinst. Het Amerikaanse Merck & Co (niet te verwarren met het Duitse Merck KgAa) doet het dit jaar nog beter met 44% koerswinst en een hoogste koers ooit van $110,33 die ook op 30 november werd bereikt. Dat is aanzienlijk beter dan veel Europese sectorgenoten, met in 2022 bijvoorbeeld een koersverlies van 18% voor het Zwitserse Roche, dat bijna CHF 100 onder de hoogste koers ooit van CHF 404,20 staat. Het dividendrendement van Roche is met 3% niet veel hoger dan dat van Merck & Co met 2,7%, ondanks de all time high deze week.