Philips verrast aandeelhouders met €0,85 dividend in 2023

Philips dividend boekjaar 2022

Op 30 januari 2023 weet Koninklijke Philips beleggers toch wel te verrassen met het nieuws dat er in 2023 gewoon weer een dividend van €0,85 bruto per aandeel wordt uitgekeerd. Verschil met de voorgaande jaren is wel dat het een volledig stockdividend betreft, ofwel uitkering in nieuwe aandelen, waarmee Philips cash binnenboord kan houden.

De kans leek vooraf groot dat Nederlandse, hoofdzakelijk, medische technologiebedrijf het dividend zou gaan schrappen of flink verlagen in 2023 door de grote problemen van 2022, met onder meer een beurskoers die halveerde (-57%). Toch is niets minder waar, want ook in 2023 (over boekjaar 2022) zal er wederom €0,85 bruto dividend worden uitgekeerd door Philips.

Vanmorgen voorbeurs kwam Philips met meevallende resultaten over het laatste kwartaal, die tegelijk met de jaarcijfers 2022 werden gepubliceerd. Beleggers reageren enthousiast met ruim 2% koerswinst kort na openening op maandag 30 januari, terwijl de beurs juist flink lager staat. Philips gaat 6000 banen schrappen om de winstgevendheid, die zwaar onder druk stond na een terugroepactie voor slaapapneu apparaten, te herstellen. Eerder gaf Philips al aan om 4000 banen te schrappen.

MEEVALLENDE CIJFERS PHILIPS EN ONVERANDERD DIVIDEND 2023

Verrassend was dat Philips in het vierde kwartaal een EBITA resultaat van €651 miljoen realiseerde, bijna gelijk aan 2021 toen er nog €647 miljoen werd 'verdiend'. Analisten gingen uit van een veel slechter vierde kwartaal met een verwacht EBITA resultaat van €428 miljoen. De omzet steeg in Q4 bovendien met 3% dankzij de afnemende bevoorradingsproblemen. Al met al niet opnieuw een tegenvallen voor aandeelhouders die bovendien ook gewoon een dividend krijgen.

Philips intends to submit to the 2023 Annual General Meeting of Shareholders a proposal to declare a dividend of EUR 0.85 per common share, and to distribute such dividend in shares.

Philips verrast ook hier want een onveranderd dividend van €0,85 bruto per aandeel werd door bijna geen enkele analist meer verwacht na het rampjaar 2022 en de uitgelekte plannen voor massa ontslag. Dat blijkt toch voorbarig want Philips handhaaft het dividend op €0,85, maar zal dat wel volledig in (nieuwe) aandelen, ofwel als een stock dividend, uitkeren aan beleggers. Dat betekent als het ware dat Philips een 'gedwongen' aandelenemissie gaat doen, want het aantal uitstaande aandelen zal toenemen door het stock dividend, dat goed is voor een rendement van ruim 5%, ofwel een verwatering van 5%. 


Belangrijk is wel dat het ijzersterke track record van Philips niet om zeep gaat in 2023, en dat het bedrijf blijkbaar alle vertrouwen heeft in herstel in 2023, want anders hadden ze het dividend wel gelijk geschrapt of flink verlaagd. Hoe dan ook, mooi nieuws voor beleggers, want veel andere bedrijven zouden gelijk met de botte bijl gaan hakken, zeker als de markt er al zo'n rekening mee houdt. Dat siert Philips, dat ook terecht wordt beloond op de beurs door beleggers vandaag na de jaarcijfers. De ex-dividend datum is nog niet bekend voor 2023, maar vorig jaar was dat nog op 12 mei (2022). Philips biedt aandeelhouders overigens al jarenlang op rij een keuzedividend, maar keert in 2023 voor het eerst volledig in nieuwe aandelen uit.

Vorige week kwam voormalig dochter Philips Lighting, nu Signify, nog met sterke cijfers en opnieuw een mooie dividendverhoging.

Koninklijke Philips N.V. (ISIN: NL0000009538) is een medisch technologiebedrijf. Philips betaat uit onder meer de divisies Personal Health, Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics, HealthTech Other en Legacy Items. Het segment Persoonlijke gezondheid houdt zich bezig met het gezondheidscontinuüm en levert geïntegreerde, verbonden oplossingen die een gezondere levensstijl en mensen met chronische ziekten ondersteunen. Het segment Diagnose & Behandeling levert precisiegeneeskunde en -behandeling, en therapie. Het segment Connected Care & Health Informatics biedt consumenten, zorgverleners en clinici digitale oplossingen die de zorg vergemakkelijken door precisiegeneeskunde en volksgezondheidsbeheer mogelijk te maken. Het HealthTech Other-segment omvat onder meer innovatie, opkomende bedrijven en royalty's. Het segment Legacy Items bestaat voornamelijk uit onder meer separatiekosten, legacy juridische items, legacy pensioenkosten. De gezondheidszorgtak genereert het grootste deel van de omzet van Philips.