Aandeelhouders Philips krijgen €0,85 dividend in 2022

Aandeel Philips logo 2022

AEX-aandeel Philips betaalt een dividend van €0,85 per aandeel over boekjaar 2021. Aandeelhouders van het geplaagde Nederlandse medische technologiebedrijf kunnen kiezen tussen cash of een uitkering van het dividend in nieuwe aandelen Philips.

Wat betreft dividendhistorie is Philips een aandeel dat er uit spring in Nederland en ook in Europa, want beleggers in het geplaagde bedrijf uit Eindhoven krijgen al bijna 30 jaar op rij een stabiel tot hoger dividend. Philips verhoogt het dividend zeker niet elk jaar, maar heeft het ook al tientallen jaren nog nooit verlaagd. In 2021 betaalde Philips ook al 85 eurocent dividend per aandeel.

Vandaag kwam Philips met resultaten over boekjaar 2021, waarin de omzet met 10% daalde tot €4,9 miljard. De operationele kasstroom kwam uit op 720 miljoen euro en de vrije kasstroom van Philips, waar uiteindelijk het dividend van betaalt wordt, bedroeg €519 miljoen.

Een voorgesteld dividend van €0,85 per aandeel komt volgens calculaties van dividendnieuws.nl uit op een totaal bedrag van €774 miljoen en wordt daarmee dus niet gedekt door de vrije kasstroom. Echter biedt Philips beleggers de mogelijkheid om het dividend overboekjaar 2021 uit te laten keren als stockdividend, wat per saldo dus geen druk op de cashflow oplevert. 

De ex-dividend datum voor het dividend van Philips van €0,85 over boekjaar 2021 is vastgesteld op 12 mei 2022. Aandeelhouders kunnen tussen 16 mei en 3 juni hun keuze voor cash of stock dividend kenbaar maken, waarna er op 8 juni uitgekeerd zal worden. Philips geeft aan dat het meer details over het dividend bekend zal maken op de aandeelhoudersvergadering.

LEES OOK: ASML verhoogt slotdividend 2021 met 138,7% naar €3,70

In het engelstalige persbericht van Philips lezen we het volgende over het dividend (vertaald naar het Nederlands): Aandeelhouders krijgen tussen 16 mei en 3 juni 2022 de mogelijkheid om hun keuze te maken tussen contanten en aandelen. Indien in deze verkiezingsperiode geen keuze wordt gemaakt, zal het dividend in contanten worden uitgekeerd. Het aantal aandelendividendrechten dat recht geeft op één nieuw gewoon aandeel zal worden bepaald op basis van de naar volume gewogen gemiddelde prijs van alle verhandelde gewone aandelen Koninklijke Philips NV op Euronext Amsterdam op 1, 2 en 3 juni 2022. Het bedrijf berekent het aantal aandelendividend recht op één nieuw gewoon aandeel (de ratio), zodat het brutodividend in aandelen ongeveer gelijk zal zijn aan het brutodividend in contanten. De verhouding en het aantal uit te geven aandelen wordt op 7 juni 2022 bekend gemaakt. Uitkering van het dividend (tot EUR 744 miljoen) en levering van nieuwe gewone aandelen, eventueel met verrekening van fracties in contanten, vindt plaats vanaf 8 juni. 2022.

Een voorgesteld dividend van €0,85 bruto per aandeel van Philips geeft bij een beurskoers van €28,90 een dividendrendement van 2,9%. Het aandeel Philips daalt in 2022 vooralsnog ruim 11% en zet daarmee de neergaande beweging van 2021, toen het aandeel een kwart van zijn waarde verloor, voort.

Koninklijke Philips N.V. (ISIN: NL0000009538) is een medisch technologiebedrijf. Philips betaat uit onder meer de divisies Personal Health, Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics, HealthTech Other en Legacy Items. Het segment Persoonlijke gezondheid houdt zich bezig met het gezondheidscontinuüm en levert geïntegreerde, verbonden oplossingen die een gezondere levensstijl en mensen met chronische ziekten ondersteunen. Het segment Diagnose & Behandeling levert precisiegeneeskunde en -behandeling, en therapie. Het segment Connected Care & Health Informatics biedt consumenten, zorgverleners en clinici digitale oplossingen die de zorg vergemakkelijken door precisiegeneeskunde en volksgezondheidsbeheer mogelijk te maken. Het HealthTech Other-segment omvat onder meer innovatie, opkomende bedrijven en royalty's. Het segment Legacy Items bestaat voornamelijk uit onder meer separatiekosten, legacy juridische items, legacy pensioenkosten. De gezondheidszorgtak genereert het grootste deel van de omzet van Philips.