Shell verhoogt dividend met 15% naar $0,2875 per aandeel | ex-dividend 16/2

Shell verhoogt dividend in 2023

Op 2 februari 2023 heeft oliereus Shell PLC een nieuwe dividendverhoging van 15% naar $0,2875 bruto per kwartaal aangekondigd. De ex-dividend datum is 16 februari 2023 en het dividendrendement blijft hoog met bijna 4%.

Shell kwam op 2 februari met jaarcijfers over 2022 en die waren niet mis met een recordwinst van $39,9 miljard. Het vierde kwartaal van 2022 was goed voor een winst van $9,8 miljard voor Shell, dat optimaal profiteert van de hogere olie- en gasprijzen. De vorige recordwinst op jaarbasis van Shell dateert uit 2008, toen er $31 miljard werd verdiend door het tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf. In het laatste kwartaal werd liefst $6,3 miljard dividend uitgekeerd door Shell. Voor aandeelhouders gaat het dividend opnieuw omhoog en bovendien will Shell voor $4 mrd eigen aandelen inkopen.

INTERIM DIVIDEND SHELL +15% NAAR 28.75 CENT IN 2023

Voor het vierde kwartaal van 2022 zal Shell een 15% hoger interim dividend van $0,2875 per aandeel uitkeren aan aandeelhouders. Het dividend wordt altijd in dollars aangekondigd en vervolgens, voor Nederlandse beleggers, omgerekend naar euro's. Op 13 maart 2023 zal Shell bekend maken hoeveel het dividend in euro's is.

dividendinformatie aandeel shell
Shell noteert op 16 februari ex-dividend voor $0,2875 per aandeel

Om in aanmerking te komen voor het volgende (cash) dividend van Shell moeten beleggers positie in het oliebedrijf hebben voor de ex-dividend datum van 16 februari 2023. De betaaldatum van het dividend van Shell is vastgesteld op 27 maart 2023. Eerder maakte Shell reeds het dividendschema voor 2023 bekend.

Het jaarlijkse dividend maakt dankzij de verhoging een sprong naar $1.15 per aandeel. Omgerekend naar euro's geeft dat bij een wisselkoers van 0,9168 een dividend van €1,054 per aandeel. Dat geeft vervolgens weer een dividendrendement van 3.96% bij een beurskoers van €26,60 voor het aandeel Shell in Amsterdam. In januari maakte ook de Amerikaanse sectorgenoot Chevron een dividendverhoging bekend.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.