Shell maakt dividendschema 2023 bekend

Aandeel Shell ex-dividend 2023
Shell betaalt ook in 2023 weer vier keer een dividend, als eerst eind maart.

Wanneer gaat Shell ex-dividend in 2023? Wij zetten de ex-dividend datums op een rijtje, want net als de voorgaande jaren heeft het energiebedrijf deze inmiddels al aangekondigd.
Op 27 oktober publiceerde Shell PLC de zogenaamde 'interim dividend time table' voor het jaar 2023, net zoals vorig jaar het dividendschema voor dit jaar al ruim van tevoren werd aangekondigd.

Concreet betekent dat vier datums in 2023 waarop het aandeel Shell ex-dividend gaat. Zoals bekend betaalt Shell namelijk een kwartaaldividend, ofwel vier keer per jaar. Ook ASML en Unilever betalen een kwartaaldividend in Nederland. Hieronder staat het schema voor 2023; de exacte dividendbedragen zijn nog niet allemaal bekend. We weten inmiddels al wel dat Shell over Q4 van dit jaar een 15% hoger dividend gaat uitkeren (in het eerste kwartaal van 2023). 

EX-DIVIDEND SCHEMA SHELL VOOR 2023
  • 16 februari 2023: Dividend Shell Q4 van 2022 (betaling 27 maart)
  • 18 mei 2023: Dividend Shell Q1 van 2023 (betaling 26 juni)
  • 10 augustus 2023: Dividend Shell Q2 van 2023 (betaling 18 september)
  • 16 november 2023: Dividend Shell Q3 van 2023 (betaling 20 december)
Samen met de publicatie van dit dividendschema kondigde Shell op 27 oktober 2022 ook een dividendverhoging van 15% aan voor het vierde kwartaal van 2022, dat nog loopt tot eind december van dit jaar. Dit dividend wordt dus uitgekeerd op 27 maart 2023, met ex-dividend datum 15 februari 2023.


Er zit altijd veel tijd tussen de ex-coupon datum van Shell en de betaaldatum en dat komt door het stockdividend. Beleggers kunnen kiezen tussen een uitkering in cash of nieuwe aandelen Shell en dat administratieve proces duurt altijd enkele weken, mede vanwege het omrekenen van de verschillende valuta. Shell stelt het dividend (momenteel nog $0,25 per kwartaal) namelijk altijd vast in dollars en betaalt het uiteindelijk in Nederland in euro's tegen een bepaalde wisselkoers na de ex-dividend datum.

Hoe dan ook; ook in 2023 zal Shell weer netjes vier keer ex-dividend gaan voor een 15% hoger dividend, dat dus langzaam aan richting $0,30 per kwartaal kruipt. Bij een beurskoers van €26,92 is het dividendrendement van Shell 3,4%. Allicht ten overvloede herhalen we wel nog een keer dat Shell een paar jaar terug het dividend met 60% verlaagde en nog altijd minder betaalt dan het record dividend van weleer.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.