Van Lanschot Kempen op 29 mei 2023 ex-dividend voor €1,75 per aandeel

logo aandeel van lanschot

Aandeelhouders Van Lanschot Kempen ontvangen over boekjaar 2022 een 12,5% lager dividend van €1,75 bruto per aandeel. De ex-dividend datum is 29 mei 2023 en het dividendrendement blijft ondanks de verlaging hoog met 6,3% bruto.

Beleggers in het aandeel van bank en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen zijn de laatste jaren ontzettend verwend met telkens hoge dividenduitkering en de laatste jaren ook verschillende extra/speciale dividenduitkeringen.

Zo werd in 2022 in totaal €3,50 dividend uitgekeerd door Van Lanschot Kempen waarvan €1,50 in december als speciaal dividend. Dit jaar moeten beleggers genoegen nemen met wat minder dividend, want op 29 mei 2023 zal Van Lanschot Kempen ex-dividend gaan voor €1,75 bruto per aandeel over boekjaar 2022.

Dat is een verlaging van 12,5% ten opzichte van vorig jaar, maar levert desondanks nog altijd een fraai dividendrendement op van 6,3% voor het aandeel Van Lanschot dat dit jaar in Amsterdam een opvallende winnaar is met +26%. Dat brengt de totale beurswaarde voor het Nederlandse bedrijf op 1,2 miljard euro. Het dividend wordt volledig in cash uitgekeerd aan aandeelhouders op 6 juni 2023. 

grafiek aandeel Van Lanschot Kempen
Met 26% koerswinst presteert het aandeel Van Lanschot uitstekend in 2023
(klik op afbeelding voor grotere grafiek)

Het dividend van vorig jaar was het hoogste in de geschiedenis van het bedrijf, en zelfs het reguliere dividend van €2,00 was al goed voor een nieuw record en bovendien was het een stijging van 186% ten opzichte van het jaar daarvoor. De uitkering van €1,75 van dit jaar is ondanks de verlaging toch goed voor de op één na hoogste dividendbetaling ooit door Van Lanschot Kempen.

Wealth manager Van Lanschot Kempen is met haar merknamen Van Lanschot, Kempen en Evi, actief in Private Banking, Asset Management en Merchant Banking. In totaal zijn er vijf segmenten: Private Banking dat particuliere klanten en ondernemers een breed scala aan producten biedt in de private banking-markt; Evi die opereert als online beleggingscoach; Vermogensbeheer, dat zich richt op een reeks beleggingsstrategieën en tegelijkertijd fiduciaire diensten aanbiedt aan binnenlandse en internationale institutionele klanten zoals pensioenfondsen en verzekeraars; Merchant Banking biedt specialistische diensten, waaronder onderzoek en handel in aandelen, fusies en overnames en Overige activiteiten op het gebied van rente-, markt- en liquiditeitsrisicobeheer. Van Lanschot Kempen, genoteerd aan Euronext Amsterdam, is de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737.