Dividendbeleid DSM-Firmenich op de schop | vanaf 2024 één uitkering per jaar

logo dsm-firmenich

De beurskoers van DSM-Firmenich zakt bijna dagelijks verder weg, wat natuurlijk voor een steeds hoger dividendrendement op papier zorgt. In theorie is het rendement nu 2,7% bij een koers van €93,61. Echter zal het fusiebedrijf een ander dividendbeleid voeren dan voormalig dividendkampioen DSM, onder meer met nog slechts één dividenduitkering per jaar, net als nagenoeg alle andere Zwiterse bedrijven.

Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf DSM-Firmenich krijgt de ene na de andere klap op de beurs in Amsterdam en roept grote vragen en twijfels op bij veel beleggers, die hun investering in de Nederlandse dividendkampioen DSM snel in waarde zien verminderen na de fusie met smaken- en geurenspecialist Firmenich uit Zwitserland.

De feiten spreken voor zich, want eind 2021 werd nog €198 betaald voor één aandeel van het toenmalige DSM. Nu staat DSM-Firmenich op slechts €93,61, ofwel een daling van ruim 18% in 2023 en een ruimschootse halvering vanaf het hoogtepunt van enkele jaren terug. 

Wat betekent dat alles voor het dividend van DSM-Firmenich? Het 'oude' DSM verhoogde het dividend jaarlijks en had een prachtig track record wat geheel in lijn was met het progressieve dividendbeleid van het bedrijf uit Limburg dat zijn naam ontleent aan De Staats Mijnen en het Nederlandse hoofdkwartier in 2024 zal verhuizen van Heerlen naar Maastricht, naast het andere hoofdkantoor in Zwitserland. DSM betaalde als zelfstandig bedrijf als laatste een dividend van €2,53 bruto over boekjaar 2022, opgebouwd uit een interim dividend van €0,93 en een (lager) slotdividend van €1,60 per aandeel, waarvoor het nieuwe DSM-Firmenich op 3 juli 2023 ex-dividend zal noteren.

DSM-FIRMENICH BETAALT IN 2024 ÉÉN DIVIDEND PER JAAR

Dat totale dividend van €2,53 geeft op de huidige beurskoers van krap 94 euro een dividendrendement van 2,7% voor het aandeel DSM-Firmenich. De grote vraag is natuurlijk of dit dividend ook de komende jaren gehandhaafd wordt of, beter, verder wordt verhoogd. Qua dividendgroei stelde DSM de laatste jaren toch al teleur met verhogingen van respectievelijk 1,2% (boekjaar 2022), 4,2% (2021) en zelfs geen verhoging over boekjaar 2020, wat beter bekend is al het coronajaar.

Vooralsnog blijft het afwachten wat DSM-Firmenich met het dividend gaat doen. Eigenlijk is het inmiddels vooral een Zwitsers bedrijf, zeker indien we kijken naar de grootste aandeelhouders, die allemaal uit het Firmenich kamp komen. Grootste aandeelhouders zijn F. Burrus en C. (Firmenich) Meyer met alletwee 22,1% van de aandelen. Bovendien zien we andere 'Zwitsers' zoals M. Keller Pometta, S. Pometta en M Firmenich Jaeger in de top-10 grootste aandeelhouders. Bij elkaar is dat ruim meer dan 50% van de aandelen van DSM-Firmenich, dat voor zaken als dividend dus vooral afhankelijk zal zijn van de stem van de Zwitsers. Of het dividend ook de komende jaren in stand blijft is dus maar de vraag, zeker omdat het voormalige DSM nu vooral een Zwitsers bedrijf is. Positief is wel dat we op de website van DSM onder 'investor relations' nog altijd lezen dat de financiële strategie nog altijd uitgaat van een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend

Echter zien we op de nieuwe dsm-firmenich website iets heel anders; er gaat nog slechts één keer per jaar een dividend betaald worden waarbij de uitkering varieert tussen 40% en 60% van de totale nettowinst. Ook wordt een dividendrendement hoger dan 2% (op basis van de gemiddelde koers in het jaar daarvoor) betaald uit de 'capital contribution reserves'. Al met al gaat er ook op dividendgebied een hoop veranderen voor beleggers in DSM-firmenich, dat misschien mede om die reden zo'n knal naar beneden krijgt op de beurs de laatste weken.

Zodra wij meer informatie hebben over het eerstvolgende dividend zal dat uiteraard op www.dividendnieuws.nl worden gepubliceerd.