Van Lanschot Kempen kondigt speciaal dividend van €2,00 per aandeel aan voor 2023

Van Lanschot betaalt 2 euro extra dividend in 2023

Ook in het jaar 2023 kunnen aandeelhouders van Van Lanschot Kempen wederom uitkijken naar een royaal speciaal dividend van €2,00 per aandeel. Met een actuele beurskoers van €27,45 vertaalt zich dit naar een dividendrendement van 7,3%.

Op 24 augustus heeft Van Lanschot Kempen haar halfjaarcijfers bekendgemaakt, wat resulteerde in een bijna 7% daling van de koers. Ondanks deze koersbeweging is er goed nieuws voor investeerders: een extra uitkering aan beleggers, volgend op een speciaal dividend van €1,50 vorig jaar.

Buitengewone Algemene Vergadering (BAVA)

Een buitengewone algemene vergadering (BAVA) staat gepland voor 5 oktober 2023, met als agendapunt een voorstel voor een kapitaalteruggave van €2,00 per geplaatst gewoon aandeel A. Dit voorstel is aangekondigd bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers op 24 augustus 2023. Deze voorgestelde kapitaalteruggave is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. Een ex-dividend datum moet nog bekend gemaakt worden voor het speciale dividend van Van Lanschot.

Details van Kapitaalteruggave

Als de aandeelhouders van Van Lanschot akkoord gaan met de kapitaalteruggave, zal deze naar verwachting plaatsvinden in december 2023. Deze uitkering zal gefinancierd worden vanuit de beschikbare agioreserve en zal geen invloed hebben op het totale aantal uitstaande aandelen. De CET1-ratio, die ruimschoots boven het streefcijfer van 15% ligt, zal na deze kapitaalteruggave nog steeds robuust zijn.

Terugblik op Doelstellingen

Deze doelstellingen zijn geïntroduceerd in mei 2022, waarbij de intentie werd uitgesproken om het surpluskapitaal boven een CET1-ratio van 17,5% terug te geven aan aandeelhouders. Op het moment van deze aankondiging bedroeg het surpluskapitaal €145 miljoen, waarvan €61 miljoen in 2022 al teruggegeven is. De voorgestelde teruggave zal nog eens €86 miljoen aan beleggers uitkeren.

Stemming en Documentatie

Het voorstel voor de kapitaalteruggave en de statutenwijzigingen in verband hiermee worden ter stemming voorgelegd tijdens de BAVA die gepland staat op 5 oktober 2023 om 15.00 uur in ‘s-Hertogenbosch. Uitgebreide informatie, waaronder het oproepingsbericht, de agenda en de statutenwijzigingen, zijn beschikbaar op de specifieke pagina voor Aandeelhoudersvergaderingen op de officiële website van Van Lanschot Kempen.

Wealth manager Van Lanschot Kempen is met haar merknamen Van Lanschot, Kempen en Evi, actief in Private Banking, Asset Management en Merchant Banking. In totaal zijn er vijf segmenten: Private Banking dat particuliere klanten en ondernemers een breed scala aan producten biedt in de private banking-markt; Evi die opereert als online beleggingscoach; Vermogensbeheer, dat zich richt op een reeks beleggingsstrategieën en tegelijkertijd fiduciaire diensten aanbiedt aan binnenlandse en internationale institutionele klanten zoals pensioenfondsen en verzekeraars; Merchant Banking biedt specialistische diensten, waaronder onderzoek en handel in aandelen, fusies en overnames en Overige activiteiten op het gebied van rente-, markt- en liquiditeitsrisicobeheer. Van Lanschot Kempen, genoteerd aan Euronext Amsterdam, is de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737.