Advies aandeel Pharming naar 'buy' bij analisten Van Lanschot

logo pharming

Pharming, een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van therapieën voor zeldzame genetische aandoeningen, heeft op vrijdag 15 september 2023 een adviesverhoging gekregen van analisten van Van Lanschot, die vanaf heden 'kopen' adviseren.

Pharming, geliefd bij veel particuliere beleggers, krijgt nu een 'buy' rating, ofwel 'kopen' van de analisten van Van Lanschot, die aantrekkelijke groeivooruitzichten zien, met name voor het tweede product van Pharming, Joenja.

Joenja, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om patiënten jonger dan 12 jaar met de zeldzame immunodeficiëntieziekte APDS (activated phosphoinositide 3-kinase delta syndrome) te behandelen, wordt door de analisten als veelbelovend beschouwd. Het is het enige goedgekeurde behandelingsmiddel voor APDS en wordt verwacht dat het aanzienlijke inkomsten voor Pharming zal genereren, met een piekverkoop van ongeveer $320 miljoen.

De analisten zijn optimistisch over de verwachte goedkeuring van Joenja door regelgevende instanties, gezien het gebrek aan alternatieve behandelingen voor de ziekte. Ze voorzien aanzienlijke groei in de verkoop op korte tot middellange termijn.

Daarnaast zien de analisten van Van Lanschot geen noemenswaardige risico's in verband met octrooiverloop voor Ruconest, een ander geneesmiddel van Pharming dat wordt gebruikt bij de behandeling van plotselinge aanvallen van ernstige zwelling bij HAE (hereditary angioedema). De octrooien voor Ruconest zullen in 2026 verlopen. De analisten beschouwen de commerciële kansen voor Ruconest als "relatief bescheiden" en benadrukken dat de productie van het geneesmiddel een uniek en complex proces vereist.

Een opmerkelijk aspect is dat Pharming (nog) geen dividend uitkeert aan zijn beleggers, wat gebruikelijk is voor veel vergelijkbare biotechnologie- en biofarmabedrijven. Dit wijst op het bedrijf's focus op het herinvesteren van winsten in zijn groei en ontwikkeling. Bekijk hier de dividendagenda voor Nederland met alle aandelen die wél een dividend uitkeren aan aandeelhouders. Wie een sectorgenoot zoekt die wel een dividend betaalt kan kijken naar het Belgische UCB, dat in 2023 een record dividend betaalde aan investeerders. Ook het Franse Ipsen, dat in 2023 een dividend van €1,20 per aandeel uitkeerde, is een ietwat vergelijkbaar aandeel dat al jarenlang een dividenduitkering doet.

Het aandeel Pharming stijgt in 2023 ruim 16% naar een huidige koers van €1,26. Dat is nog wel ruim onder het niveau van pakweg 2019, toen beleggers nog ruim €1,60 aftikten voor één aandeel van het Nederlandse bedrijf. Momenteel zijn er volgens onze informatie 7 analisten die het aandeel Pharming volgen en die geven allemaal een advies 'kopen' (3x 'strong buy' en 4 keer 'buy').