Aandeel ASML op 1 november 2023 ex-dividend voor €1,45

ASML dividend Q2 van 2023

Voor de tweede keer dit jaar zal semiconductorgigant ASML in 2023 een kwartaaldividend van €1,45 bruto per aandeel uitkeren aan aandeelhouders. De eerstvolgende ex-dividend datum is 1 november 2023.

Deze zomer verhoogde ASML het kwartaaldividend nog fors van €1,37 naar €1,45 bruto per kwartaal, nadat er over het vierde kwartaal van 2022 zelfs een nog hoger dividend van €1,69 werd uitgekeerd. Het lijkt er op dat het Nederlandse chipmachine bedrijf kiest voor drie gelijke kwartaaldividenden, in dit geval dus €1,45 bruto per aandeel, en telkens een (hoger) afwijkend slotdividend over het vierde kwartaal, dat dan in mei wordt uitgekeerd als bijna alle Nederlandse aandelen die jaarlijks betalen ex-dividend gaan.

Dat is dus duidelijk het toetje dat elk jaar volgt in de belangrijkste dividendperiode voor Europese aandelen. Nu is het dus nog het 'gewone' kwartaaldividend van €1,45 bruto per aandeel ASML dat zal worden betaald over het tweede kwartaal van 2023. Over 2022 ging het dividend van ASML uiteindelijk met 5,5% omhoog naar €5,80 bruto per aandeel.

De ex-dividend datum is vastgesteld op 1 november 2023 en bij een beurskoers van €558 is het dividendrendement van ASML 1,08% bruto. Na aftrek van 15% Nederlandse dividendbelasting resteert een netto uitkering in cash van €1,2325 per aandeel.

ASML heeft nu een beurswaarde van ruim €219 miljard en staat in 2023 nog altijd op een koerswinst van ruim 11%. Van de 33 analisten die het Nederlandse bedrijf volgen zijn er 24 met een koopaanbeveling ('buy' of 'strong buy') en is er slechts 1 verkoopadvies ('sell). 

ASML stapte vorig jaar over op een kwartaaldividend nadat kort daarvoor nog was gewijzigd van een jaarlijkse naar een halfjaarlijkse uitkering. Eerder gaf ASML al aan het dividend jaarlijks te willen blijven verhogen tot ten minste 2025. Andere aandelen in Amsterdam die vier keer per jaar dividend betalen zijn onder meer Aperam, Unilever en Shell. 

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.