(Hoog) en groeiend dividend heeft prioriteit bij aandelen Signify

aandeel Signify dividend 2023

'S werelds grootste lampenmaker Signify, het voormalige Philips Lighting, hecht veel waarde aan het dividend, dat een rendement van 6,3% geeft bij een beurskoers van €24,46.

Aandeelhouders Signify die zich zorgen maakten over het hoge dividend kunnen een soort van opgelucht adem halen, want vorige week liet het lichtbedrijf uit Eindhoven doorschemeren dat het (hoge) dividend absolute prioriteit heeft samen met schuldafbouw, boven groeien door overnames. 

Op 27 oktober kwam Signify met sterke resultaten over het derde kwartaal, die door beleggers werden gewaardeerd gezien de 10% hogere beurskoers. Signify boekte een hoger dan verwachte winst, mede door succesvolle kostenbesparingen. De omzet van de lampenmaker kwam in Q3 van 2023 uit op €1,6 miljard bij een nettowinst van €83 miljoen.

Dan het dividend, want daar werd tijdens de analistenbijeenkomst ook een uitspraak over gedaan. Signify gaf hier aan dat het blijft vasthouden aan het tot nu toe gevoerde dividendbeleid en dat er met het oog op de (herstructurering van de) schulden momenteel geen voorkeur is door groei middels overnames. 

Het (dividend)beleid van Signify ging altijd uit van een jaarlijkse stijging van het contante dividend voor aandeelhouders, met daarbij schuldafbouw als de schuldpositie steeg door overnames en/of fusies. De basisprincipes zijn volgens het bedrijf dividend, balansbeheer en schuldafbouw om in een sterkere positie te staan als de economie weer aantrekt.  Als er na dit alles, nadat de schuld is afgebouwd en er een sterke cashflow zal zijn wordt gekeken wat het bedrijf verder gaat doen, zo klonk het vorige week tijdens de conference call met analisten. Maar de prioriteiten voor de korte termijn zijn nu eigenlijk teruggekeerd naar de basisprincipes van dividend en schuldafbouw, aldus Signify vorige week.

Dat dividend van Signify gaat inderdaad elk jaar omhoog, met een uitkering van €1,50 bruto per aandeel dit jaar. Signify startte voor boekjaar 2016 met een dividend van €1,10, wat jaarlijks werd verhoogd als we de tijdelijke stop tijdens corona (boekjaar 2019) niet mee rekenen.

Het huidige dividendrendement van het aandeel is zeer hoog met 6,3% bruto op basis van de dit jaar betaalde €1,50 bruto en een beurskoers van €24,49. Normaliter zou Signify volgend jaar dus weer een hoger dividend van bijvoorbeeld €1,55 of €1,60 bruto moeten uitkeren, maar dat weten we natuurlijk pas eind januari, als de jaarcijfers bekend gemaakt worden. Traditioneel noteert Signify altijd in de tweede helft van mei ex-dividend.

Signify is wereldwijd actief als producent van verlichting voor professionals, consumenten en de verlichting voor het Internet of Things. Signify NV, voorheen Philips Lighting, maakt lampen en verlichtingsoplossingen met een productportfolio die onder meer gloeilampen, halogeenlampen, fluorescentielampen, lineaire fluorescentielampen (LFL), compacte fluorescentielampen (CFL), hogedrukgasontladingslampen (HID) en light-emitting diodes (LED), evenals als elektronische componenten, zoals elektronische voorschakelapparaten en drivers omvat. In 2016 kreeg Signify een beursnotering als Philips Lighting en sinds 2017 wordt ook dividend uitgekeerd.