Eurocommercial Properties kondigt 7% hoger interim dividend van €0,64 aan

aandeel ECP hoger interim dividend 2023

Met een aangekondigd interim dividend van €0,64 bruto per aandeel voor boekjaar 2023 lijkt Eurocommercial Properties (ECP) weer helemaal terug als dividendgroeier. Het bijna 7% hogere tussentijdse dividend zal betaald worden in januari 2024.

Het winkelvastgoedfonds Eurocommercial was jarenlang dé dividendtopper binnen de sector met een zeer sterk trackrecord van jaarlijkse dividendverhogingen. Daar kwam een einde aan door de coronapandemie toen veel winkels dicht bleven en Eurocommercial het dividend over boekjaar 2019 noodgedwongen moest passeren.

Inmiddels ligt de pandemie ver achter ons en betaalt Eurocommercial sinds FY 2020 weer een dividend, wat wel lager is dan voor corona, toen er over FY 2018 een record bedrag van €2,18 werd uitbetaald. Vorig jaar was het alweer de derde opeenvolgende verhoging van €1,50 naar €1,60 bruto per aandeel, en ook voor FY 2023 volgt een nieuwe verhoging met een vandaag voorgesteld interim dividend van €0,64, wat 6,7% hoger is dan een jaar geleden. Eerder dit jaar werd nog een slotdividend van €1,00 bruto uitgekeerd.

In het engelstalige persbericht van Eurocommercial van 3 november lezen we: "In accordance with the Company’s dividend policy, an interim cash dividend of €0.64 per share is expected to be paid in January 2024. The Company also intends to offer shareholders the possibility of opting for a stock dividend instead of the cash interim dividend".

Het gaat dus om een keuzedividend, waar (voor het cash gedeelte) nog een dividendbelasting van 15% vanaf gaat voor Nederland, waarmee netto dus een dividend van ruim €0,54 overblijft. Eurocommercial presteert in 2023 relatief goed op de beurs met 2% koersverlies, wat opmerkelijk is gezien de actuele rente ontwikkelingen in combinatie met de hoge inflatie die voor koopkrachtverlies, en in theorie minder winkelbezoek, voor consumenten zorgt.

Bij een beurskoers van €22,10 is het dividendrendement van het aandeel Eurocommercial Properties momenteel bruto 7,4%. Een ex-dividend datum is nog niet bekend gemaakt, maar wij mikken op basis van de historische uitkeringen op een datum ergens eind januari; immers noteerde ECP dit jaar op 24 januari ex-dividend voor het interim dividend van €0,60 bruto. 

Eurocommercial Properties NV is een vastgoedbeleggingsmaatschappij actief op het gebied van winkelvastgoed en dan voornamelijk winkelcentra, maar ook magazijnen en kantoorruimte. Eurocommercial is actief in België, Frankrijk, Italië en Zweden, met een vastgoedportefeuille van meer dan 30 winkelcentra. Eurocommercial Properties stond bekend om zijn progressieve dividendbeleid met een uitkering die al zeker 25 jaar op rij nog nooit was verlaagd op basis van de dividenduitkering in 2019. In 2020 werd het dividend gepasseerd en eindigde de sterke dividendhistorie van het Nederlandse vastgoedbedrijf. In 2021 werd het dividend hervat en in 2022 verhoogde Eurocommercial het dividend weer.