Aandeel Shell PLC op 16 november ex-dividend voor $0,331

shell dividend Q3 van 2023

Het aandeel Shell PLC gaat op 16 november 2023 voor de vierde keer dit jaar ex-dividend, ditmaal voor een bedrag van $0,331 bruto per aandeel. Het cashdividend wordt op 20 december uitgekeerd in euro's aan Nederlandse aandeelhouders. Shell heeft een dividendrendement van 3,9%.

De olie- en gasgigant die tegenwoordig zetelt in Londen betaalt zoals bekend vier keer per jaar een dividend, ofwel een kwartaaldividend. Op 2 november kwam Shell met derdekwartaalcijfers voor 2023 en werd ook het vierde dividend van 2023 bekend gemaakt. Dankzij hogere raffinagemarges en hogere olieprijzen werden lagere gasprijzen gecompenseerd en kon er een miljardenwinst worden geboekt door Shell.

In het derde kwartaal van 2023 werd een winst van $6,2 miljard gerealiseerd door Shell, dat aankondigde meer eigen aandelen in te willen kopen, met een nieuw programma van $3,5 miljard. Aandeleninkoop, ook wel 'buybacks' genoemd, zijn naast dividend de belangrijkste manier om aandeelhouderswaarde te realiseren. Idealiter worden zowel de dividenden als buybacks betaald uit de vrije kasstroom, ofwel alles wat overblijft onder de streep als Shell alle rekeningen heeft betaald en investeringen heeft gedaan.

DIVIDEND AANDEEL SHELL Q3 2023

In het derde kwartaal betaalde Shell in totaal $4,9 miljard aan dividenden en buybacks. Op 10 augustus ging Shell voor het laatst ex-dividend voor eveneens $0,331 per aandeel. Dat dividend was goed voor $2,2 miljard, terwijl inkoop van eigen aandelen in totaal $2,7 miljard was in het afgelopen kwartaal. Het inmiddels begonnen vierde kwartaal zal Shell deze lijn doorzetten, want het aangekondigde nieuwe programma van $3,5 miljard zal naar verwachting dit kwartaal al worden uitgevoerd, zo kondigde Shell aan. 

Het dividend over het derde kwartaal van Shell bedraagt $0,331 per aandeel en zal naar verwachting worden uitgekeerd op 20 december 2023. Het cash dividend, dat later in euro's wordt betaald aan beleggers in Nederland, heeft als ex-dividend datum 16 november 2023. Bij een beurskoers van €31 voor het aandeel Shell is het dividendrendement bruto 3,86%.

Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. De Upstream-organisatie beheert de exploratie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Shell's Integrated Gas-organisatie beheert haar activiteiten op het gebied van vloeibaar aardgas en de productie van gas-to-liquids brandstoffen en andere producten. Hernieuwbare energie en energieoplossingen omvatten waterstof, stroom uit hernieuwbare en koolstofarme bronnen zoals wind, zon en aardgas. De Downstream-organisatie beheert verschillende chemische en productactiviteiten als onderdeel van een geïntegreerde waardeketen die ruwe olie en andere grondstoffen verhandelt en raffineert tot een reeks producten die over de hele wereld worden vervoerd en op de markt gebracht. Shell heeft zijn hoofdzetel in Londen, maar kan ook gekocht worden op Euronext Amsterdam waar het aandeel een notering heeft met ISIN-code GB00BP6MXD84. Het dividend wordt door Shell per kwartaal uitgekeerd.