Aandeel Ahold Delhaize is goedkoop maar krijgt toch lager advies van MS

adviesverlaging ahold

De analisten van Morgan Stanley (MS) verlagen op 15 november 2023 het advies voor supermarktaandeel Ahold Delhaize van overweight naar equal weight, ofwel van kopen naar houden. Toch is het aandeel volgens MS goedkoop en blijft het koersdoel hoger dan het huidige niveau.

De advieswijziging door de analisten van Morgan Stanley is opvallend, zeker omdat de beurskoers de afgelopen weken juist flink naar beneden is gegaan. Met andere woorden komt het lagere advies nadat de beurskoers al flink is gecorrigeerd. Dat zien we (helaas) wel vaker bij analisten, die vaak de markt en ontwikkelingen volgen en juist niet vooruitlopend op een lagere beurskoers hun advies van te voren al verlagen.

Hoe dan ook, Morgan Stanley is ineens negatiever over het aandeel Ahold Delhaize, dat volgens de analisten weinig 'catalysts' heeft (weinig impulsen die de koers hoger kunnen zetten). Ook wijst Morgan Stanley op het risico van een lagere winst in de Verenigde Staten, wat de belangrijkste markt van het Nederlandse bedrijf is. 

Wel noemen de analisten het aandeel goedkoop en wijzen ze er zelfs op dat er sprake is van een underperformance vergeleken met bijvoorbeeld Walmart en andere Europese supermarktketens op de beurs. Voor nu verwacht MS echter weinig van Ahold, dat vanwege de lage waardering wel in de gaten wordt gehouden voor een later moment (om te kopen). Op basis van de gemiddelde analistentaxaties voor 2024 noteert een aandeel Ahold Delhaize momenteel tegen een k/w (koers/winst verhouding) van slechts 10,9.

Opvallend is voorts ook dat Morgan Stanley het koersdoel verlaagt van €34 naar €28,70. Dat nieuwe koersdoel is nog altijd een stuk hoger dan de huidige koers van bijna €27. Er zijn nu 19 analisten die het aandeel Ahold Delhaize volgen, waarvan er 9 een koopadvies geven, samen met 9 'houden' aanbevelingen en 1 verkoopadvies. Het aandeel Ahold zakte recent hard weg op de beurs en staat in 2023 nu zelfs op een klein verlies. De Belgische concurrent Colruyt Group valt juist op met een koersstijging van liefst 83% dit jaar.

Ahold is al jaren één van de beste dividendaandelen in Nederland met een dividend dat al ruim 10 jaar op rij wordt verhoogd. Bij de huidige beurskoers van €26,65 is het dividendrendement precies 4,0%. Recent nog werd het hoogste interim dividend ooit betaald door Ahold.