Aandeelhouders Ahold Delhaize krijgen 4.8% meer dividend over 2023

ahold delhaize dividend 2023
Ahold Delhaize verhoogt het dividend elk jaar verder.

Supermarktketen Ahold Delhaize wil een dividend van €1,10 bruto per aandeel uitkeren over 2023. Bij de publicatie van de jaarcijfers op woensdag 14 februari kondigde Ahold de dividendverhoging van 4,8% aan. Het dividendrendement blijft relatief hoog met 4,1% bruto. Het slotdividend over 2023 is €0,61 en wordt op 25 april betaald.

Voor beleggers in Ahold Delhaize, dat naast de Albert Heijn supermarkten en Bol.com in Nederland vooral een sterke speler is in de Verenigde Staten, volgt opnieuw een hoger dividend met een uitkering van €1,10 bruto over boekjaar 2023. Ahold verhoogt het dividend namelijk al ruim 15 jaar op rij en behoort daarmee tot één van de beste dividendaandelen in Nederland én Europa.

Ahold kwam vandaag met meevallende resultaten over het vierde kwartaal en liet weten voor 2024 een gelijke winst per aandeel als in 2023 te kunnen realiseren met een operationele (winst)marge van ten minste 4%. Dat viel in de smaak bij beleggers die het aandeel op 4,5% winst zetten in de ochtendhandel.

ahold dividendhistorie
Ahold Delhaize betaalt over 2023 een record dividend van €1,10

Wij kijken natuurlijk vooral naar het dividend van Ahold, en dat gaat gewoon weer omhoog, ook al is de dividendgroei met 4,8% een stuk minder dan in de voorgaande jaren. Vorig jaar, over boekjaar 2022, werd namelijk nog met 10,5% verhoogd door Ahold Delhaize, dat het dividend de laatste vijf jaar gemiddeld met meer dan 10% verhoogde. Vorig jaar werd reeds een interim dividend van €0,49 betaald.

In het persbericht van vandaag stelt Ahold Delhaize dat het streeft naar een dividenduitkeringsratio van 40-50% van de onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten, beoordeeld op basis van 52 weken om een duurzame groei van het dividend per aandeel van jaar tot jaar mogelijk te maken. Het voorgestelde cash dividend voor het boekjaar 2023 bedraagt zodoende ​​€1,10 per aandeel, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2022. Dit weerspiegelt volgens Ahold Delhaize de ambitie om het dividend per aandeel duurzaam te laten groeien van jaar op jaar.

Wij vinden het natuurlijk prima, want het dividend gaat gewoon elk jaar verder omhoog. Ahold liet ook weten het volgende interim dividend (over 2024) op 7 augustus 2024 aan te kondigen. Het slotdividend van €0,61 over 2023 zal op 25 april 2024 worden uitgekeerd aan aandeelhouders Ahold Delhaize. Een ex-dividend datum is nog niet bekend gemaakt maar doorgaans ligt deze een paar weken voor de betaaldatum. Bij een koers van €27 is het dividendrendement van Ahold Delhaize 4,2%.

Koninklijke Ahold Delhaize N.V. exploiteert supermarkten en andere winkels in Europa en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is Ahold eigenaar van de ketens Stop & Shop New England, Stop & Shop New York Metro, Giant Landover, Giant Carlisle en Peapod. Ook merken zoals Food Lion en Hannaford vallen onder Ahold America. In Nederland is Ahold naast de Albert Heijn supermarkten ook actief met onder meer Gall & Gall en Bol.com.