OCI Global wil in juli 2024 een zeer hoog dividend van €4,50 betalen

OCI Global wil in juli 2024 een hoog dividend van €4,50 bruto per aandeel als extra uitkering in verband met de verkoop van het belang in Fertiglobe Plc aan de Abu Dhabi National Oil Company. Als het dividend ook wordt goedgekeurd door aandeelhouders is het dividendrendement liefst 18,4%.

Nadat kunstmestmaker OCI, dat tegenwoordig communiceert als OCI Global, op 14 februari nog had laten weten voorlopig geen halfjaarlijkse dividenden te betalen in verband met strategische ontwikkelingen, werd op 14 maart zoals verwacht bekend gemaakt dat er een betaling van €4,50 op komst is in verband met de verkoop van de gehele aandelenbelang van OCI van 50% plus 1 aandeel in het kapitaal van Fertiglobe Plc aan de Abu Dhabi National Oil Company P.J.S.C. (ADNOC) via haar volledig eigen dochteronderneming, ADNOC Fertilisers. 

Deze voorgenomen deal en de betaling van een tussentijds contant dividend van €4,50 per aandeel wordt eerst op 25 april 2024 voorgelegd aan de aandeelhouders van OCI tijdens een buitengewone algemene vergadering.

dividendhistorie oci
OCI staat bekend om de zeer hoge dividenduitkeringen

Indien goedgekeurd volgt dan een kapitaalterugbetaling of, op verzoek van de aandeelhouder, een reguliere dividenduitkering van €4,50 bruto met verwachte uitkering in juli 2024. Op een beurskoers van €24,45 geeft dat een dividendrendement van liefst 18,4% bruto.

OCI betaalde in oktober 2023 voor het laatst een dividend met een uitkering van bruto €0,85 per aandeel. Dat was aanzienlijk lager dan 2022 toen er nog €3,55 per aandeel tussentijds dividend werd uitgekeerd. In februari kondigde OCI al aan geen gewone halfjaarlijkse dividenden uit te keren in afwachting van de uitkomst van de hierboven genoemde transactie met ADNOC. Wel gaf OCI destijds al aan dat dit zou resulteren in een 'extra' dividend, dat nu dus ook daadwerkelijk is aangekondigd.

OCI Global (Euronext: OCI) is een wereldwijde producent en distributeur van waterstofproducten die wereldwijd meststoffen, brandstoffen en grondstoffen levert aan agrarische, transport- en industriële klanten.  Het portfolio van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën omvat waterhoudende ammoniak in vloeibare en gasvormige vorm, korrelig ureum, ureumammoniumnitraat, calciumammoniumnitraat, methanol en melamine. OCI levert aan onder meer agrarische en industriële klanten en exploiteert productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije. Het distributienetwerk van het bedrijf omvat Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. OCI is voornemens om in 2022 voor het eerst een dividend uit te keren aan beleggers.