De beste en slechtste Nederlandse dividendaandelen in 2019

Het jaar 2019 zit er bijna op dus is het een mooi moment om te kijken naar de grote uitschieters op de beurs in Amsterdam.

Het beste aandeel in Nederland dit jaar is vooralsnog Altice Europe, dat op de voet wordt gevolgd door dividendaandeel ASMI.


Altice Europe stijgt in 2019 maar liefst 198 procent, maar dit telecombedrijf keert geen dividend uit. Dat doet ASM International wel. Het semiconductorbedrijf stijgt dit jaar maar liefst 185% in Amsterdam. Recent nog kondigde ASMI aan over te stappen op een halfjaarlijkse dividenduitkering, in navolging van sectorgenoot ASML, die dat eerder dit jaar al deed.

LEES OOK: DEZE VIER BELGISCHE AANDELEN GAAN EX-DIVIDEND IN DECEMBER

Na ASMI is ook BESI een grote uitschieter in Amsterdam dit jaar met +95%. BESI biedt een geschat dividendrendement van 4,9% bij een huidige koers van €33,78. Dat is fors meer dan ASMI, dat momenteel goed is voor een dividendrendement van 1,5%. Echter is dat nog altijd bijna het dubbele van ASML, ook al zo'n uitschieter op de beurs in 2019 met een rendement van ruim 86%.

Bekijk hieronder de top-10 van best presterende dividendaandelen in 2019 in Nederland, inclusief het huidige (geschatte) dividendrendement.


Beste dividend aandelen Nederland
De halfgeleideraandelen presteren uitstekend in 2019

In negatieve zin zijn er ook een aantal opvallende uitschieters onder de dividendaandelen, met bekende namen als ABN Amro en Wereldhave, die alletwee een zeer hoog dividendrendement bieden, als verliezers. ABN verlaagde eerder dit jaar al het dividend en ook Wereldhave keerde de afgelopen een wisselend dividend uit met tussentijds flinke verlagingen.

Slechtste dividend aandelen Nederland
Sligro is vooralsnog het slechtste dividendaandeel in 2019
Toch kan het allemaal nog een stuk slechter, want de -28,4% voor dividendbetaler Sligro valt nog relatief mee vergeleken met aandelen als Curetis (-70%), Kiadis Pharma (-68%) en Esperite (-63%). Ook een opvallende stijger, die voorheen veel dividend uitkeerde, is Beter Bed met een min van 34% in 2019.