Aandeelhouders Sligro krijgen over 2020 geen dividend

Sligro geen dividend in 2021
Groothandelaar Sligro Food Group betaalt over boekjaar 2020 geen (slot) dividend. Vorig jaar betaalde Sligro nog een slotdividend van 85 cent bruto per aandeel over 2019 en dat was gelijk de laatste uitkering van het geplaagde bedrijf, dat nog altijd hard wordt geraakt door COVID-19.

Sligro Food Group sloeg namelijk eerder al het interim dividend over in verband met COVID-19. Nu volgt dus ook geen slotdividend over het reeds afgelopen boekjaar 2020. Dat is geen verrassing, want Sligro had dit min of meer al aangeven vorig jaar.

Eerder maakte dividendnieuws.nl nog melding van het feit dat Sligro begin vorig jaar nog een slotdividend van 85 eurocent over boekjaar 2019 betaalde, voorafgegaan door een interim uitkering van 55 cent. Sindsdien werd er niets meer uitgekeerd aan beleggers, die daarmee voor het eerst in bijna 30 jaar tijd geen dividend ontvingen. Bovendien is het de eerste keer in tien jaar tijd dat Sligro het dividend verlaagde, want sinds boekjaar 2011 werd er telkens een stabiel tot hoger dividend uitbetaald door de voormalige beurslieveling.

"De nettowinst van de 'voort te zetten bedrijfsactiviteiten' is in 2020 uitgekomen op een verlies van € 70 miljoen. De winst per aandeel komt uit op een verlies van € 1,59 ten opzichte van een winst van € 0,78 in 2019. Gegeven de resultaten van 2020 en de onzekerheid voor de komende maanden is, zoals eerder gecommuniceerd, herstel van onze financiële positie de prioriteit en is er onvoldoende basis voor een dividend over het kalenderjaar 2020. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van overheidssteun in de vorm van NOW, waar bij NOW 3.1 een verbod op dividend over 2020 onderdeel was van de voorwaarden" (bron: persbericht Sligro)

Sligro publiceerde deze week jaarcijfers over 2020 en herhaalde daarbij het dividendbericht dat hierboven al is vermeld. De jaaromzet daalde vorig jaar met 18,7% af als gevolg van de impact die COVID-19 op de afzetmarkten van Sligro had. Dat had een netto verlies van € 70 miljoen over het boekjaar tot gevolg. 

LEES OOK: ASML betaalt 15% hoger slotdividend in 2021

Het aandeel Sligro is het jaar 2021 goed begonnen met een rendement van 9% bij een koers van €18,46 per aandeel. De laatste drie jaar echter daalde de koers van het aandeel telkens met dubbele cijfers, waaronder een verlies van 29,4% in 2020 en 31% in 2019.

Sligro Food Group bestaat uit foodretail- en foodservicebedrijven die zich direct en indirect richten op de Nederlandse foodmarkt. De twee segmenten van het bedrijf zijn: De foodretailactiviteiten bestaan uit ruim 130 EMTÉ-full service supermarkten. Hiervan wordt een aantal door zelfstandig ondernemers geëxploiteerd. Als marktleider richt Foodservice zich met een landelijk netwerk van zelfbedienings- en bezorggroothandels op groot- en kleinschalige horeca, recreatiebedrijven, cateraars, grootverbruikers, bedrijfsrestaurants, pompshops, het midden- en kleinbedrijf, kleinschalige retailbedrijven en de institutionele markt; Food Service biedt een landelijk netwerk van zelfbediening en bezorgservices voor grote en kleine horeca, instellingen, vrijetijdsvoorzieningen, volumegebruikers, (bedrijfs) cateraars, tankstations, kleine en middelgrote ondernemingen, kleinere detailhandelsbedrijven en de institutionele markt. De onderneming bedient de institutionele markthandel onder de naam Van Hoeckel en de overige marktsegmenten als Sligro. De dochterondernemingen van de Vennootschap omvatten CaterTechBV en Bejaco NV, inclusief haar dochterondernemingen JAVA BVBA en Freshtrans BVBA, gezamenlijk bekend als JAVA Foodservice.