Shell wil in 2021 meer uitkeren aan beleggers dankzij lagere schuld

aandeel Shell dividend in 2021
Olie- en gasreus Royal Dutch Shell heeft beleggers opnieuw meer dividend in het vooruitzicht gesteld, met dank aan de verder stijgende olie- en gasprijzen die voor een flink lagere schuldpositie van het Brits-Nederlandse bedrijf zorgen.

Shell, dat in 2020 eerst het dividend gigantisch verlaagde (de eerde keer sinds de tweede wereldoorlog) en vervolgens in kleine stapjes weer is begonnen met verhogen, kwam gisteren (7 juli 2021) met goed nieuws voor dividendbeleggers, want het oliebedrijf kondigde aan meer geld naar aandeelhouders te willen doorsluizen vanaf het tweede kwartaal van 2021, waarin de schuldpositie flink wordt gereduceerd dankzij de hoge olie- en gasprijs.

Wie zijn tank vol gooit weet hoe laat het is, want de benzineprijs is weer gestegen tot recordniveaus. Shell profiteert daar natuurlijk maximaal van na jaren van lage prijzen en is nu in staat om de schulden verder af te bouwen en daarnaast beleggers ook een hogere uitkering in het vooruitzicht te stellen.

LEES OOK: Shell verlaagt dividend met 66% in 2020

Dat laatste is ook precies wat Shell gisteren deed in een trading update in aanloop naar de eerstvolgende kwartaalcijfers. Shell spreekt van een versnelling van het geplande distributiebeleid (dividend en aandeleninkoop) door de sterke operationele en financiële gang van zaken, gecombineerd met een verbeterde macro-economische ontwikkeling. Shell gaf aan.

In het engelstalige persbericht lezen we, vertaald naar het Nederlands, het volgende: Als gevolg van sterke operationele en financiële resultaten, gecombineerd met verbeterde macro-economische vooruitzichten, zal Shell naar de volgende fase van haar kapitaalallocatieraamwerk gaan en, onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Raad van Bestuur, de totale aandeelhoudersuitkeringen verhogen tot binnen het bereik van 20- 30% van CFFO, te beginnen bij de aankondiging van de Q2-resultaten. Het niveau van aanvullende uitkeringen zal worden bepaald met volledige zichtbaarheid van de financiële resultaten van het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal verwacht Shell haar nettoschuld verder te hebben afgebouwd, hoewel de omvang van de reductie zal worden gematigd door werkkapitaalbewegingen. In combinatie met de verhoogde uitkeringen zal Shell de mijlpaal van de nettoschuld van $65 miljard stopzetten en zich blijven richten op een verdere versterking van haar balans en AA-kredietstatistieken. De cashcapex voor 2021 blijft onder de 22 miljard dollar.

In 2020 verlaagde Shell het dividend nog met 66% tijdens de coronacrisis. Dat was voor het eerst in 80 jaar tijd, ofwel sinds de Tweede Wereldoorlog, dat Shell het dividend neerwaarts bijstelde. Sindsdien werd het dividend al weer een aantal keer verhoogd door Shell, dat in april voor het laatst liet weten een nieuwe verhoging door te voeren. Ditmaal ging het dividend net als eerder in 2021 wederom met 4% omhoog. Het is de tweede verhoging in zes maanden tijd door Shell en beleggers mogen nu rekenen op nog meer dividendverhogingen dit jaar.

Bij een beurskoers van €17 voor het aandeel Shell is het geschatte dividendrendement momenteel zo'n 3,3%. Dat is uiteraard wel afhankelijk van valuta en de toekomstige dividenden die de oliereus nog zal gaan aankondigen. In 2021 doet Shell het prima op de beurs met een koerswinst van bijna 17%. De laatste keer dat Shell ex-dividend noteerde was op 13 mei 2021.

Royal Dutch Shell plc is wereldwijd actief als producent van olie en aardgas, zowel in conventionele velden als uit bronnen zoals krappe rots-, schalie- en kolenformaties. De divisies van Shell zijn Integrated Gas, Upstream, Downstream en Corporate. Shell verlaagde sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend tot de in 2020 aangekondigde dividendverlaging van 66%. Het dividend van Shell wordt vastgesteld in dollars en voor Nederlandse aandeelhouders omgerekend naar euro's.