Coolblue wil na beursgang voorlopig geen dividend betalen

Coolblue gaat in oktober naar de beurs (foto: website Coolblue) 

Coolblue gaat in oktober 2021 naar de beurs in Amsterdam en heeft alvast laten weten geen dividend te zullen uitkeren op de middellange termijn.

De snelgroeiende internetretailer uit Nederland wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om de kapitaalkpositie te versterken na ´aanzienlijke investeren in 2020 en 2021´.
Coolblue, onder leiding van oprichter Pieter Zwart, heeft HAL Trust als grootaandeelhouder met 49% van de stukken. Zwart heeft de resterende 51% van de aandelen van Coolblue, dat wordt gekenmerkt door zijn opvallende reclames, humor in de communicatie en focus op klantenservice, in handen.

Volgens HAL zal na de beursgang 20-30% van de aandelen Coolblue (deels nieuw uit te geven aandelen en deels van de betaande aandeelhouders) genoteerd staan aan Euronext Amsterdam. De nieuwe aandelen met een een waarde van zo'n €150 miljoen opleveren. Uiteindelijk moet Coolblue een waarde van enkele miljarden krijgen zodra de IPO is afgerond. Het Financieele Dagblad (FD) berichtte eerder al dat de concurrent van Bol.com (wat in handen is van Ahold Delhaize) mikt op een totale waarde van €3 miljard tot €4 miljard bij de beursgang.

Coolblue wil met name verder uitbreiden in Duitsland en bovendien een groter aantal producten en diensten aanbieden aan zijn klanten. Naast consumentenelectronica, inclusief wasmachines die naar zolder worden getild en aangesloten, is Coolblue ook actief in de energiesector en richt het zich op zaken als zonnepanelen en oplaadpunten voor electrische auto's. 


De beursgang van Coolblue staat gepland voor oktober 2021, dus deze maand. Coolblue is na Bol.com de grootste online winkel in Nederland en heeft naast de website ook verschillende echte winkels in Nederland en BelgiĆ« waar een groot deel van het assortiment getest en in het echt bekeken kan worden. 

Het in 1999 opgericht Coolblue boekte in de eerste helft van 2021 een 31% hogere omzet van 1,2 miljard euro en winst een 15% hoger EBITDA-resultaat van 54 miljoen euro te realiseren. Coolblue liet bij de aankondiging van de beursgang vorige week weten voorlopig geen dividend uit te zullen keren aan aandeelhouders. Ahold Delhaize betaalt al wel jarenlang een dividend. Het moederbedrijf van Bol.com ging op 13 augustus de laatste keer ex-dividend.