HAL Trust doet dividendvoorstel €5,70 voor 2021/2022

HAL TRust logo 2022

Aandeelhouders HAL Trust krijgen in 2022 flink meer dividend, want de holding wil in totaal €5,70 bruto per aandeel uitkeren, een stijging van ruim 21% ten opzichte van vorig jaar.
HAL Trust, een holding die investeert in beursgenoteerde bedrijven (waaronder Vopak, Grandvision en Boskalis) als niet beursgenoteerde bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Coolblue, betaalt beleggers elk jaar de helft van het dividend in cash en de helft in eigen aandelen, ofwel als stock dividend.


Op 27 januari kwam HAL Trust met het dividendvoorstel voor 2021. Het bedrijf stelt dat de nettovermogenswaarde van HAL Holding N.V. met circa € 500 miljoen is gestegen. Het dividendbeleid is, onvoorziene omstandigheden voorbehouden en mits de stand van de liquide middelen dit toelaat, het dividend te baseren op 4% van de naar volume gewogen gemiddelde decemberkoers in het jaar voorafgaande aan het jaar van de dividenduitkering. Dientengevolge zal worden voorgesteld om over 2021 een dividend per aandeel uit te keren van € 5,70 (2020: € 4,70) waarvan 50% in contanten zal worden betaald en 50% in aandelen.

Aandeelhouders HAL zullen dus €2,85 cash ontvangen en een zelfde bedrag als stockdividend. De ex-dividend datum is vastgesteld op 20 mei 2022 en HAL zal het dividend uitbetalen op 17 juni. De omwisselverhouding voor het dividend in nieuwe aandelen zal op 10 juni 2022 worden bekend gemaakt.


Bij een beurskoers van €137,20 is het dividendrendement van het aandeel HAL bijna 4,2%. Let er wel op dat hiervan dus slechts de helft van toepassing is op het daadwerkelijke cash dividend dat wordt uitgekeerd. Een stock dividend is feitelijk een nieuwe aandelen emissie die voor verwatering bij de aandeelhouder zorgt. Vaak wordt dat wel gecompenseerd door eigen aandelen in te kopen. Afin, in juni krijgen beleggers in het aandeel HAL dus €2,85 cash gestort op hun rekening en voor eveneens €2,85 nieuwe aandelen HAL.


Vorig jaar verlaagde HAL het dividend nog met 19%. Het is ook goed om te weten dat het dividend de laatste zes jaar maar liefst vier keer werd verlaagd.

Hal Trust (ISIN-code BMG455841020) is een investeringsmaatschappij in Bermuda met het hoofdkantoor gevestigd in Monaco. HAL ging in 1985 naar de beurs en heeft belangen in beursgenoteerde bedrijven als Grandvision, Boskalis, SBM Offshore en Westag & Getalit (Duitsland). Het segment Overige niet-beursgenoteerde bedrijven omvat meerderheidsdeelnemingen, evenals minderheidsbelangen in bedrijven die hun inkomsten halen uit verschillende activiteiten, zoals gehoorapparaten, kantoormeubilair, persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwproducten, drukkerijen, verzending, orthopedische apparaten, media en andere activiteiten.