Aandeel ASR Nederland op 27 mei 2022 ex-dividend voor €1,60

ASR Nederland dividend 2022

Verzekeraar ASR Nederland verhoogt het dividend over boekjaar 2021 met 18,6% tot €2,42 bruto per aandeel. Aandeelhouders ontvangen een slotdividend van €1,60. Het dividendrendement van ASR is hoog met ruim 6%.

Dat ASR Nederland het dividend dit jaar zo enorm verhoogt is geen verrassing want eerder had het AMX-fonds al laten weten over boekjaar 2021 ten minste 18% meer te willen uitkeren aan beleggers. Dat is uiteindelijk dus zelfs 18,6% geworden, want het jaarlijkse dividend stijgt van €2,04 naar €2,42 per aandeel.

Nadat ASR in september al een 7,9% hoger interim dividend van €0,82 per aandeel had betaald volgt in juni nog een slotdividend van €1,60 per aandeel. Het slotdividend stijgt zelfs met 25% ten opzichte van een jaar geleden (€1,28 per aandeel over boekjaar 2020).

Voorgesteld dividend over 2021 bedraagt € 2,42 per aandeel, in lijn met het dividendbeleid en een pay-out ratio van 45% van het netto operationeel resultaat. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van € 2,04 per aandeel voor 2020. Het slotdividend bedraagt € 1,60 per aandeel, rekening houdend met het reguliere interim dividend van € 0,82 per aandeel. Met ingang van 2022 past a.s.r. een progressief dividendbeleid toe. (bron: persbericht ASR Nederland 23 februari 2022)

Alles bij elkaar geeft dat een dividendrendement van 6,1% bij een beurskoers van iets minder dan €40 voor ASR Nederland. Wie het dividend wil ontvangen zal het aandeel in de laatste week van mei in bezit moeten hebben, want de ex-dividend datum is vastgesteld op 27 mei 2022.

Net als NN Group is ook ASR Nederland bezig met een indrukwekkende serie van dividendverhogingen. Inmiddels gaat het dividend al 5 jaar op rij omhoog met een gemiddelde jaarlijkse dividendgroei van bijna 14% over die periode. Dat is zeer hoog voor een aandeel met een dividendrendement van meer dan 5% en helemaal voor een verzekeraar die het dividend ook tijdens corona niet heeft verlaagd. Ook NN doet het zeer goed wat dat betreft met jaarlijkse flinke verhogingen.

In het persbericht van ASR lezen we bovendien dat de verzekeraar vanaf dit jaar een progressief dividendbeleid toe wil passen. Dat is opvallend, want de afgelopen jaren was het dividend al elk jaar flink hoger, dus per definitie progressief. Het mooie is dus dat beleggers ook de komende jaren een hoger dividend kunnen verwachten van ASR Nederland. Vorig jaar verhoogde ASR het dividend met 7,4%. Dit jaar (over boekjaar 2021) groeit het dividend dus zelfs met 18,6%.

Volgens berekeningen van dividendnieuws.nl betaalt ASR Nederland momenteel 334 miljoen euro aan dividend uit aan aandeelhouders. Samen met NN Group behoort ASR tot de beste verzekeraars wat betreft dividendhistorie in Nederland én Europa. Alleen in de Verenigde Staten vinden we verzekeraars die het dividend ten minste 25 jaar op rij elk jaar verhogen. Deze Dividend Aristocrats kennen we in Europa niet binnen de sector.

ASR Nederland N.V. (a.s.r.) behoort tot de top 3 verzekeraars van Nederland. met producten en diensten aan op het gebied van verzekeringen, pensioenen en hypotheken voor consumenten, ondernemers en bedrijven. Daarnaast is ASR actief als vermogensbeheerder voor derden. ASR is actief via zes segmenten: Niet-Leven, waaronder schadeverzekeringen, waaronder auto-, brand-, reis- en vrijetijdsverzekeringen, transport-, aansprakelijkheids-, landbouw-, bouwmotorvoertuigen en alle risico- en bijstandsverzekeringen voor de bouw; Leven, het aanbieden van verzekeringspolissen die betrekking hebben op het opbouwen van activa, activabescherming, overlijdensrisicoverzekeringen en begrafeniskosten voor consumenten en bedrijfseigenaren; Bank- en vermogensbeheer, het verstrekken van bankactiviteiten en activiteiten met betrekking tot vermogensbeheer, waaronder het beheer van vastgoedbeleggingen; Distributie en Diensten, waaronder de distributie van verzekeringscontracten en bemiddelingsdiensten; Holding en Overige, voornamelijk holdingactiviteiten van de Vennootschap, evenals Real Estate Development, gespecialiseerd in de ontwikkeling van onroerend goed. Het bedrijf is actief in Nederland en internationaal. ASR is genoteerd aan Euronext Amsterdam en opgenomen in de AEX Index.