Aandeelhouder Unibail-Rodamco ontvangt geen dividend in 2022

aandeel Unibail dividend 2022
In 2019 ging het aandeel URW voor het laatst ex-dividend.

Zoals eerder al aangekondigd ontvangen beleggers in Unibail-Rodamco-Westfield geen dividend in 2022 over het afgelopen boekjaar. Pas over twee jaar, voor boekjaar 2023, zal het vastgoedfonds weer dividend gaan uitkeren.

Het is eigenlijk geen verrassing, want Unibail had vorig jaar al aangekondigd dat aandeelhouders pas over boekjaar 2023, dus over bijna twee jaar gerekend vanaf nu, weer een dividend zullen ontvangen. Het vastgoedfonds verlaagde het dividend over boekjaar 2020 met 50% en keert over 2021 dus helemaal niets uit. Ook over het nu lopende 2022 zal geen dividend betaald worden door Unibail, dat voorheen bekend stond om het altijd hoge dividend en de jaarlijkse verhogingen.

Op 30 maart presenteerde Unibail de doelstellingen voor de langere termijn tot 2024. In dat persbericht meldt Unibail dat het vanaf boekjaar 2023 een duurzaam dividend wil gaan betalen. In het verleden deed het vastgoedfonds dat zoals gezegd ook al met tussen 2013 en 2018 jaarlijkse dividendverhogingen van gemiddeld 5,1% per jaar. 

Het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield stijgt in 2022 vooralsnog ruim 11% op de beurs in Amsterdam. De hoofdnotering is echter in Parijs. Unibail verwacht voor boekjaar 2022 een winst van €8,20 tot €8,40 per aandeel. Het laatste dividend was €10,80 per aandeel op jaarbasis. Dat geeft al wel aan dat beleggers normaal gesproken nog even moeten wachten alvorens het dividend weer op het niveau van enkele jaren geleden zal komen; met name omdat het bedrijf aangeeft een duurzaam dividend te willen uitkeren is het niet waarschijnlijk dat het dividend gelijk net zo hoog zal worden als het recordniveau  van 2018/2019. De laatste keer dat het aandeel Unibail ex-dividend noteerde was op 27 maart 2019.

Unibail betaalt voorlopig dus nog geen dividend, maar gelukkig hebben beleggers in Nederland voldoende alternatieven, bijvoorbeeld via Eurocommercial of NSI. NSI gaat op 20 april al ex-dividend en Eurocommercial Properties verhoogt het dividend dit jaar naar €1,50 per aandeel.

Ook zijn er in Belgïe zeer veel vastgoedaandelen die nog geen een (vaak heel hoog) dividend uitkeren.

Unibail-Rodamco-Westfield bezit en exploiteert winkelcentra in de meest dynamische steden in Europa en de Verenigde Staten. houdt zich bezig met de ontwikkeling, bouw en het beheer van onroerend goed in Europa en de VS. Unibail heeft winkelcentra in de VS, Frankrijk, Spanje, Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk en is voorts ook eigenaar van een aantal bedrijfsruimten, magazijnen en werkplaatsen, voornamelijk gelegen in het centrale zakendistrict van Parijs en La Defense. Ook is Unibail actief op het gebied van congres- en tentoonstellingscomplexen in Parijs via Viparis en Comexposium. De activaportefeuille is verdeeld in drie hoofdbedrijfssegmenten: Retail, waaronder winkelcentra in Frankrijk, Spanje, Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk; Offices & Others, bestaande uit een aantal bedrijfsruimten, magazijnen en werkplaatsen, voornamelijk gelegen in de centrale zakenwijk van Parijs en La Defense; en congres- en tentoonstellingscomplexen in Parijs via twee bedrijven, Viparis en Comexposium, die gezamenlijk eigendom zijn van het bedrijf en de Parijse Kamer van Koophandel en Industrie (CCIP). Viparis beheert een portfolio van locaties in Parijs, terwijl Comexposium als organisator van evenementen in Frankrijk opereert. Unibail betaalde over boekjaar 2020 voor het laatst een dividend.