Deze aandelen in Nederland betalen een speciaal dividend in 2022

speciale dividend in 2022
Randstad betaalt consequent een extra dividend de laatste jaren.

Randstad, ForFarmers, Neways Electronics en Arcadis zijn aandelen die in 2022 een extra of speciaal dividend uitkeren, vaak naast een regulier dividend. In alle gevallen resulteert het speciale dividend in een zeer hoog dividendrendement indien opgeteld bij het gewone dividend. Ook ING en Aalberts keren extra uit in 2022.

Naast een gewoon of 'regulier' dividend betalen sommige aandelen, ook in Nederland, periodiek ook een extra dividend wat vaak een 'speciaal' dividend wordt genoemd. Een speciaal dividend komt meestal bovenop een gewoon dividend als extraatje maar wordt soms ook betaald zonder dat er een gewoon dividend wordt uitgekeerd.

In 2022 zijn er in Nederland zeker vier aandelen die een extra of speciaal dividend uitkeren. Daarvan is uitzender Randstad het enige aandeel dat de laatste jaren telkens én een gewoon dividend én een extra dividend betaalde. We bekijken hieronder de vier speciale dividenduitkeringen in 2022. Van deze aandelen noteerden er drie, inclusief Arcadis vandaag op 16 mei 2022, inmiddels ex-dividend. Randstad resteert dan ook als enige aandeel dat in oktober nog ex-dividend zal gaan voor een extra uitkering. Ook Aalberts en ING betaalden een extra dividend dit jaar.

FORFARMERS: €0,10 EXTRA DIVIDEND IN 2022
De Nederlandse voeronderneming ForFarmers betaalde over boekjaar 2021 een dividend van €0,19 en keerde daarnaast een extra dividend van €0,10 per aandeel uit. Bij elkaar is dat in totaal precies hetzelfde als een jaar eerder. Het dividendrendement van ForFarmers is zeer hoog met een geschatte 11% bij een koers van €2,71. Wie het dividend wil ontvangen is inmiddels te laat want op 20 april 2022 was het de ex-dividend datum met betaling op 28 april aan aandeelhouders ForFarmers.

NEWAYS BETAALT DUBBEL DIVIDEND
Een ander aandeel dat in 2022 een speciaal dividend betaalt is Neways Electronics. Aandeelhouders Neways Electronics kregen in 2022 een zeer hoog dividend van in totaal €1,34 per aandeel uitgekeerd. Over boekjaar 2021 betaalt Neways een gewoon dividend van €1,06 en tevens het dividend over 2019 van €0,28 per aandeel alsnog uitgekeerd. Dit laatste dividend werd als speciaal dividend uitbetaald. Het aandeel Neways heeft een dividendrendement van 7,9% bij een koers van €13,40. Let er wel op dat dit rendement is gebaseerd op het (hoge) dividend in 2022 en de huidige koers. Garanties voor de komende jaren zijn dan ook niet, zeker omdat Neways de laatste jaren een wisselende dividendgeschiedenis heeft.

ARCADIS OP 16 MEI 2022 EX-DIVIDEND VOOR €1,30
Nog zo'n uitschieter met een gewoon dividend én een extra betaling is ingenieursbedrijf Arcadis, dat in totaal €1,30 per aandeel uitkeert en vandaag, op 16 mei 2022, ex-dividend noteert. Aandeelhouders van ingenieursbedrijf Arcadis ontvangen een record dividend van in totaal €1,30 per aandeel over boekjaar 2021. Het betreft een 16,7% hoger gewoon dividend van €0,70 én een speciaal dividend van €0,60 bruto per aandeel. Vandaag gaat Arcadis dus ex-dividend en het dividendrendement is bij een koers van €13,40 hoog met bijna 8% bruto.

RANDSTAD WEDEROM GOED VOOR EXTRA UITKERING
Last but not least is uitzender Randstad, dat in 2022 net als in de voorliggende jaren wederom een speciaal dividend zal uitkeren. Traditiegetrouw betaalt Randstad in april een gewoon dividend en pas in oktober een extra dividend. Van alle vier de aandelen die in 2022 speciaal dividend uitkeren moet alleen Randstad nog ex-dividend noteren. Beleggers in het aandeel Randstad krijgen in 2022 weer een zeer hoog dividend uitgekeerd. In totaal betaalt de uitzender een dividend van €5,00 per aandeel. Zoals de laatste jaren bestaat het dividend uit een gewone uitkering en een extra uitkering in het vierde kwartaal. In totaal ontvangen aandeelhouders in 2022 ruim 54% meer dividend dan in 2021. Per saldo levert dit een zeer hoog dividendrendement op voor het aandeel Randstad in 2022, met nu naar schatting een rendement van 9,9% bij een koers van €50,72. Het dividendrendement wordt uiteraard berekend door het dividend van 5 euro te delen door de beurskoers.

SPECIAAL DIVIDEND AALBERTS EN ING
Ook Aalberts en ING betaalden een extra dividend in 2022. Voor ING werd het extra dividend pas zeer recent aangekondigd en inmiddels noteerde ING ook al ex-dividend voor dit extra dividend van iets meer dan 23 eurocent. Dan is er ook nog Aalberts. Aandeelhouders Aalberts ontvangen én een 68% hoger dividend van €1,01 per aandeel én een speciaal dividend van €0,64 over boekjaar 2021. Volgens Aalberts is het extra dividend van 64 cent het gevolg van een exceptioneel EBITA voordeel.


Terwijl speciale dividenden in Europa eerder uitzondering dan regel zijn is dat in de Verenigde Staten juist andersom en betalen sommige aandelen elk jaar een extra dividend naast een gewoon dividend. Bedrijven die in 2021 en 2022 een speciaal dividend betaalden in de VS zijn vooral de minder bekende namen met een relatief kleine beurswaarde.