Dividendrendement aandeel Philips stijgt naar record van 6,1% in oktober 2022

Philips nieuwe winstwaarschuwing
Philips verlaagde het dividend al tientallen jaren op rij niet en heeft nu een zeer hoog rendement.

Het aandeel Philips blijft rake klappen krijgen met op 12 oktober de laagste koers in ruim 10 jaar tijd na een nieuwe winstwaarschuwing. Philips is één van de weinige aandelen in Nederland die het dividend al decennia op rij nog nooit heeft verlaagd. Het dividendrendement is inmiddels gestegen naar een record van ruim 6%.

Aandeelhouders Philips krijgen op 12 oktober een nieuwe draai om de oren na een winstwaarschuwing door het voornamelijk in medische technologie gespecialiseerde bedrijf. Vandaag zakt het aandeel in de ochtend zelfs weg tot €13,76 en in 2022 staat er bijna 60% koersverlies op het bord. 

Philips, voluit Koninklijke Philips NV, meldt heden morgen dat het een omzetdaling verwacht voor het vierde kwartaal. Voor het derde kwartaal zal de aangepaste EBITA met liefst 60% dalen naar €210 miljoen en bovendien zal Philips, dat in zwaar weer kwam door problemen met de slaapapneu apparatuur, een last nemen van €1,3 mrd in verband hiermee. 

grafiek aandeel Philips
De beurskoers van Philips zakt weg naar minder dan €14 in oktober 2022.

De slaapapneu en ademhalingsapparaten moesten massaal terug geroepen worden, wat zeer veel geld kost en bovendien (mogelijk zeer forse) schadeclaims tot gevolg heeft. Volgens analisten stelt Philips wederom teleur met deze winstwaarschuwing en ligt de nieuwe EBITA prognose zeer ver (meer dan 50%) onder hetgeen analisten hadden verwacht. Dat verklaart de scherpe koersdaling vanochtend kort na de opening in Amsterdam.

DIVIDEND PHILIPS AL JAREN GELIJK OF HOGER
Door de koersdaling in 2022 is de beurswaarde van Philips terug gevallen tot minder dan 14 miljard euro. Jaarlijks betaalt Philips naar schatting zo'n 739 miljoen euro dividend. Wat betreft dividendhistorie is Philips een uniek aandeel in Nederland, met decennia op rij zonder dividendverlaging, vergelijkbaar met bijvoorbeeld die andere dividendtopper DSM.

Philips verhoogde het dividend voor het laatst vier jaar geleden, met een 6,2% hogere uitkering over boekjaar 2018. Inmiddels werd vier jaar op rij €0,85 bruto per aandeel dividend uitgekeerd door Philips, dat daarmee nu een zeer hoog dividendrendement van 6,1% heeft.

Of Philips het dividend ook in 2023 op €0,85 per aandeel kan houden zal nog moeten blijken. Als we terugkijken zien we dat het al tientallen jaren nog nooit is verlaagd. Echter is 2022 een uitzonderlijk jaar voor Philips en is de druk van beleggers en analisten gigantisch na de problemen met de slaapapneu apparatuur. Vooralsnog gaan analisten gemiddeld uit van een hoger dividend in 2023 met een taxatie van €0,89 bruto per aandeel. Eind januari weten we definitief of het dividend gehandhaafd zal worden door Philips; de laatste dividendbetaling vond plaats op 8 juni 2022 met ex-dividend datum 12 mei 2022. Bij de publicatie van de jaarcijfers eind januari zal Philips vertellen hoeveel dividend er in 2023 wordt uitgekeerd aan de geplaagde aandeelhouders.

Koninklijke Philips N.V. (ISIN: NL0000009538) is een medisch technologiebedrijf. Philips betaat uit onder meer de divisies Personal Health, Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics, HealthTech Other en Legacy Items. Het segment Persoonlijke gezondheid houdt zich bezig met het gezondheidscontinuüm en levert geïntegreerde, verbonden oplossingen die een gezondere levensstijl en mensen met chronische ziekten ondersteunen. Het segment Diagnose & Behandeling levert precisiegeneeskunde en -behandeling, en therapie. Het segment Connected Care & Health Informatics biedt consumenten, zorgverleners en clinici digitale oplossingen die de zorg vergemakkelijken door precisiegeneeskunde en volksgezondheidsbeheer mogelijk te maken. Het HealthTech Other-segment omvat onder meer innovatie, opkomende bedrijven en royalty's. Het segment Legacy Items bestaat voornamelijk uit onder meer separatiekosten, legacy juridische items, legacy pensioenkosten. De gezondheidszorgtak genereert het grootste deel van de omzet van Philips.