Aandeel DSM heeft een zeer sterke dividendhistorie

aandeel DSM dividendhistorie
DSM is een echte dividendkampioen in Europa met decennia op rij geen verlaging.

Het aandeel DSM staat bekend om het progressieve dividendbeleid met vrijwel jaarlijks een hogere uitkering aan aandeelhouders. We bekijken de dividendhistorie van DSM en dat met name de dividendgroei de laatste jaren.

Koninklijke DSM is wereldwijd actief in gezondheid, voeding en materialen. Eerder dit jaar werd een fusie aangekondigd met het Zwitserse Firmenich wat DSM een wereldspeler maakt op het gebied van voeding, smaken, geuren, beauty en gezondheidszorg. Firmenich is niet beursgenoteerd, DSM wel.

Aandeelhouders DSM krijgen al jarenlang een stabiel tot hoger dividend uitgekeerd, met tussentijds nooit een lagere uitkering. In de Verenigde Staten worden dergelijke betrouwbare dividendaandelen vaak omschreven als 'Dividend Aristocrats' waarbij er sprake is van minstens 25 jaar op rij van onafgebroken dividendverhogingen. In Europa zijn er nauwelijks aandelen met een dergelijk sterke dividendhistorie.

grafiek aandeel DSM
DSM staat dichtbij de laagste jaarkoers op de beurs.

Wel kent Europa veel bedrijven die al decennia op rij nog nooit het dividend hebben verlaagd en DSM is er daar één van. Op de dividendpagina van DSM staan alle dividenden van de laatste jaren in een handig overzicht, inclusief het laatste interim dividend van €0,93 bruto per aandeel (+16,3%) dat alvast voor boekjaar 2022 werd uitgekeerd (de ex-dividend datum hiervan was 4 augustus). Hieronder hebben wij dit overzicht voor het gemak ook geplaatst.

DIVIDEND AANDEEL KONINKLIJKE DSM PER JAAR

  • 2022: €0,93 interim dividend (ex-dividend 4 augustus)
  • 2021: €2,50 per aandeel (+4,2%)
  • 2020: €2,40 per aandeel (+0,0%)
  • 2019: €2,40 per aandeel (+9,1%)
  • 2018: €2,20 per aandeel (+18,9%)
  • 2017: €1,85 per aandeel (+5,7%)
Het aandeel DSM ligt in 2022 onder grote druk op de beurs in Amsterdam, wat voor een flink hoger dividendrendement van momenteel 2,3% zorgt bij een beurskoers van €113,45 (per 11 oktober 2022). Vaak zijn aandelen die het dividend elk jaar verhogen goed voor een relatief laag dividendrendement. In 2022 krijgen juist de groeiaandelen harde klappen op de beurs, mede door de renteverhogingen, wat een hoger dividendrendement voor veel aandelen oplevert, ook binnen de AEX-index en elders in Europa met dit jaar uitzonderlijk veel bedrijven die meer dan 10% dividend betalen .

Normaal gesproken zal DSM het dividend ook de komende jaren verder verhogen als de fusie met Firmenich is afgerond. Volgens calculaties van dividendnieuws.nl betaalt DSM op jaarbasis in totaal ruim €400 miljoen dividend aan alle aandeelhouders bij elkaar. Pas in mei 2023 zal het volgende (slot)dividend worden uitgekeerd, waarbij beleggers bij DSM altijd de keuze hebben tussen cash en een dividend in nieuwe aandelen (ook wel stockdividend, zie ook: dividend voor beginners).