Europese aandelen met een zeer hoog dividendrendement

Aandelen met een zeer hoog dividend
Veel Europese aandelen, zoals PostNL, hebben op papier een dividendrendement van ruim 10%.

De koersdalingen op de beurzen wereldwijd zorgt voor flink hogere dividendrendementen, vooral in Europa, waar we een record aantal aandelen hebben met een dividend van meer dan 10% in 2022. We kijken naar een aantal extreem hoge dividenden, waarvan er veel waarschijnlijk niet houdbaar zullen zijn volgend jaar.

Na een aantal jaren waarin de beurskoersen steeds verder opliepen, en het dividendrendement steeds verder zakte, is de situatie in 2022 totaal anders, met ook een steeds hoger dividendrendement voor de AEX-index. Veel aandelen halveren door de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en grote renteverhogingen. De sectoren die het hardst worden geraakt zijn de meer cyclische en rentegevoelige sectoren zoals vastgoed en consumentengoederen. Vastgoed is zwaar gefinancierd en een hogere rente maakt bovendien andere 'assets' interessanter. Consumentenaandelen hebben last van het feit dat consumenten geld proberen te besparen en niet noodzakelijke uitgaven aan vrijetijdsproducten, maar ook kleding en schoenen, uitstellen of helemaal schrappen.

Per saldo levert dat een lange lijst van aandelen op in Europa die in 2022 met percentages van 40, 50 of zelfs 80% dalen. Hieronder zetten we de meest bekende Europese aandelen die op papier een zeer hoog dividendrendement hebben na de koersdalingen dit jaar. Let er wel goed op dat het vaak gaat om reeds betaalde dividenden, wat gelijk ook betekent dat het dividendrendement gebaseerd is op historische uitkeringen en niet op de toekomstige betalingen. Of er ook in 2023 een vergelijkbaar dividend wordt uitgekeerd is voor veel bedrijven zeer onzeker op dit moment. De onderstaande dividendrendementen zijn gebaseerd op de slotkoersen van maandag 10 oktober 2022 en het dividend dat (vaak over boekjaar 2021) is uitgekeerd dit jaar.

TOP-10 HOOGSTE DIVIDENDRENDEMENT EUROPA
  1. PostNL (Nederland) | dividendrendement 28,4%
  2. Sword Group (Frankrijk) | dividendrendement 26,6%
  3. Telenet Holding (België) | dividendrendement 19,2%
  4. Bilfinger (Duitsland) | dividendrendement 18,2%
  5. AP Moeller Maersk (Denemarken) | dividendrendement 17,8%
  6. BHP Group (UK) | dividendrendement 16,8%
  7. Nexity (Frankrijk) | dividendrendement 13,3%
  8. KBC Groep (België) | dividendrendement 13.3%
  9. Scor SA (Frankrijk) | dividendrendement 12,7%
  10. Proximus (België) | dividendrendement 12,2%
Een aandeel dat net de top-10 niet haalt is het Nederlandse ForFarmers met een dividendrendement van 12,2%. Voor de meeste aandelen hierboven geldt dat het hoge dividendrendement vooral het gevolg is van een sterk gedaalde beurskoers in 2022. Dat doet ook gelijk de alarmbellen rinkelen, zoals bij PostNL, waar dividendnieuws.nl recent nog over schreef. Een dusdanig hoog dividendrendement is vragen om problemen, ofwel, de kans dat het dividend volgend jaar verlaagd wordt is normaal gesproken zeer groot. PostNL betaalt eigenlijk al jaren een hoog maar zeer wisselvallig dividend.

Opvallende namen in het top-10 lijstje hierboven van hoogste dividenden in Europa, die bestaat uit een selectie van meer bekende namen (er zijn nog veel meer aandelen namelijk met een dividendrendement van minstens 12%) zijn onder meer de Belgische telecom- en kabelbedrijven Telenet en Proximus. Telenet kondigde eerder dit jaar al aan het dividend de komende jaren flink te willen verlagen, wat in 2023 een fors lager dividendrendement gaat opleveren.

Ook uit België komt het bankbedrijf KBC Groep, dat in 2022 een extreem hoog dividend betaalde aan de aandeelhouders. Het dividendrendement oogt hierdoor zeer aantrekkelijk met 12,2%, maar ook bij KBC weten we niet hoeveel dividend er volgend jaar betaalt zal worden. Dit jaar betaalde de sectorgenoot van ABN Amro en ING in Nederland een dividend van in totaal €8,60, waarvan €4,60 als speciaal dividend. Het 'reguliere' dividend van €4,00 per aandeel geeft altijd nog een dividendrendement van 8,3% voor KBC. In mei ging KBC voor het laatst ex-dividend voor het zeer hoge dividend.

Een laatste aandeel dat we graag toelichten is het Franse it-services bedrijf Sword Group. Sword zal bij veel beleggers in Nederland totaal onbekend zijn. Het bedrijf verhoogde het dividend in 2022 van €4,80 naar €10,00 per aandeel, want een extreem hoog dividendrendement van 26,6% geeft. Ook voor Sword valt nog af te wachten hoe hoog het dividend in 2023 zal worden, maar dit bedrijf staat wel bekend om het progressieve dividendbeleid.