Advies dividend aandeel NN Group naar 'hold' bij analisten Berenberg

logo aandeel NN group

Op 19 december verlagen de analisten van Berenberg het advies voor verzekeraar NN Group naar 'hold', ofwel houden. Volgens de Duitse bank is een extra dividend betaling in 2023 minder waarschijnlijk. Het dividendrendement van NN blijft ondertussen zeer hoog met ruim 6%.

Voorheen adviseerde Berenberg 'buy', ofwel kopen voor het aandeel van de Nederlandse verzekeraar NN Group, die bekend staat vanwege het hoge dividend. De analisten van Berenberg verlagen in het rapport van 19 december de zogenaamde 'solvency estimate' (solvabiliteits taxatie) voor het aandeel NN, dat volgens Berenberg in het vierde kwartaal van 2022 omlaag gaat van de eerdere prognose van 217% naar 186%.  De verlaagde inschatting volgt op een review door Berenberg waarbij (de gevoeligheid van NN en de solvabiliteitsratio ten aanzien van) vastgoed en hypotheekspreads leidend waren. Kort geleden nog schreef Berenberg al een rapport over farmaciebedrijven in Europa inclusief de 'top picks' voor 2023.

Door de verlaagde 'solvency' inschatting voor het vierde kwartaal van 2022 voor NN Group denkt Berenberg dat er voor aandeelhouders in 2023 minder ruimte is voor extraatjes, ofwel dividenden en inkoop van eigen aandelen. Per saldo verwacht Berenberg daarom volgend jaar een 'gewoon' basis dividend voor aandeelhouders NN Group en is de kans op een extra dividend kleiner geworden door de dalende solvabiliteit. Ook rekent Berenberg op de minimale aandeleninkoop die per jaar op €250 miljoen staat voor NN Group. Pas als de solvabiliteit weer blijvend boven 200% is kan er meer gedaan worden met 'buybacks'.

Ondanks de lagere solvabiliteit blijft de investeringscase voor het aandeel NN solide aldus Berenberg. Het aandeel NN Group verliest in 2022 nu ruim 14% en de verzekeraar heeft nu een beurswaarde van ruim €14 miljard. Het dividendrendement van het aandeel NN blijft zeer hoog met 6,3%. Dit jaar betaalde NN een interim dividend van €1,00 en een slotdividend (over boekjaar 2021) van €1,56 per aandeel. Net als ASR Nederland combineert NN Group zodoende een hoog dividend met een jaarlijkse groei. De laatste ex-dividend datum voor NN Group was 15 augustus 2022.

NN Group NV (NL0010773842) is een in Nederland gevestigde verzekerings- en vermogensbeheerder. NN Group werd opgericht in 1845 en is actief in Nederland en verschillende internationale landen, met een sterke aanwezigheid in Europa en Japan. Met al haar werknemers biedt de Groep pensioendiensten, pensioenen, verzekeringen, beleggingen en bankieren aan ongeveer 17 miljoen klanten. NN Group omvat Nationale-Nederlanden, NN, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank en OHRA. NN Group is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN). IN 2015 begon NN Group met het betalen van een dividend aan aandeelhouders.