ASR Nederland wil dividend boekjaar 2022 met 11,6% verhogen naar €2,70

aandeel ASR Nederland dividendbeleid

Aandeelhouders ASR Nederland ontvangen over het nog lopende boekjaar 2022 een bijna 12% hoger dividend van €2,70 per aandeel. Op 27 oktober kwam de verzekeraar met cijfers over het derde kwartaal en werd het dividend het dividendbeleid bevestigd, met ook tot 2025 een groeiende uitkering.

Verzekeraar ASR Nederland staat, net als sectorgenoot NN Group, bekend om het hoge dividend dat bovendien elk jaar verder wordt verhoogd. Dit jaar keerde ASR Nederland reeds een interim dividend van €0,98 per aandeel uit voor boekjaar 2022.

Deze week, op 27 oktober, gaf ASR Nederland bij de presentatie van de Q3 cijfers aan voor heel 2022 een dividend van €2,70 bruto per aandeel te willen uitkeren aan beleggers. Dat betekent dat er in 2023 een slotdividend van €1,72 op de agenda staat. Dit jaar werd, over 2021, nog een slotdividend van €1,60 per aandeel betaald door ASR, dat grossiert met fraaie dividendverhogingen. 

Over heel 2021 ging het dividend uiteindelijk met 18,6% omhoog naar €2,42 per aandeel. Het dividendrendement is nu zo'n 6% bij een beurskoers van €44 voor het aandeel ASR Nederland. In februari komt het bedrijf met de jaarcijfers en dan zal ook de exacte ex-dividend datum voor het slotdividend voor 2022 bekend gemaakt worden. Afgaande op de geschetste €2,70 per aandeel dividend voor ASR zal er dus een slotdividend van €1,72 volgen. De ex-dividend datum daarvan ligt normaal gesproken in de tweede helft van mei (2023). 

ASR NEDERLAND DIVIDEND PER BOEKJAAR

  • 2022: €2,70 per aandeel (verwacht)
  • 2021: €2,42 per aandeel
  • 2020: €2,04 per aandeel
  • 2019: €1,90 per aandeel
  • 2018: €1,74 per aandeel
  • 2017: €1,63 per aandeel

Qua dividendhistorie blijft ASR Nederland mooi aan de weg timmeren met nu al vijf jaar op rij een hogere uitkering. Daar komt, als het slotdividend is uitgekeerd, zo goed als zeker ook een zesde jaar bij. De gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar staat op 13,8% en dat is zeer hoog voor een aandeel met een dividendrendement van meer dan 5%. Ter vergelijking: de Belgische verzekeraar Ageas heeft ook een zeer hoog dividendrendement, maar komt qua dividendgroei niet aan de percentages van ASR Nederland. Zo wil Ageas het dividend dit jaar met 9% verhogen.

Ook de komende jaren, tot 2025, zal het dividend van ASR Nederland verder omhoog gaan, zo lezen we in het persbericht van 27 oktober, waarin de eerdere dividendgroei doelstelling nogmaals wordt bevestigd. ASR Nederland meldt, in het engels, dat het een progressief dividendbeleid voert tot 2025 met een beoogde jaarlijkse dividendverhoging in de 'mid-to-high single digits', ofwel een midden- tot hoog enkelcijferige dividendgroei, zeg maar tussen 5% en 10% per jaar. Ook meldt ASR (nogmaals) dat het aandeleninkoopprogramma is stopgezet.

In Amsterdam is het aandeel ASR Nederland dit jaar een grote uitblinker met een koerswinst van 8,5%, wat opvalt in het zeer lastige beursklimaat. Het dividendrendement staat nu op 5,8%, maar valt dus hoger uit indien het totale dividend over 2022 verhoogd zal worden naar de beoogde €2,70 per aandeel.

ASR Nederland N.V. (a.s.r.) behoort tot de top 3 verzekeraars van Nederland. met producten en diensten aan op het gebied van verzekeringen, pensioenen en hypotheken voor consumenten, ondernemers en bedrijven. Daarnaast is ASR actief als vermogensbeheerder voor derden. ASR is actief via zes segmenten: Niet-Leven, waaronder schadeverzekeringen, waaronder auto-, brand-, reis- en vrijetijdsverzekeringen, transport-, aansprakelijkheids-, landbouw-, bouwmotorvoertuigen en alle risico- en bijstandsverzekeringen voor de bouw; Leven, het aanbieden van verzekeringspolissen die betrekking hebben op het opbouwen van activa, activabescherming, overlijdensrisicoverzekeringen en begrafeniskosten voor consumenten en bedrijfseigenaren; Bank- en vermogensbeheer, het verstrekken van bankactiviteiten en activiteiten met betrekking tot vermogensbeheer, waaronder het beheer van vastgoedbeleggingen; Distributie en Diensten, waaronder de distributie van verzekeringscontracten en bemiddelingsdiensten; Holding en Overige, voornamelijk holdingactiviteiten van de Vennootschap, evenals Real Estate Development, gespecialiseerd in de ontwikkeling van onroerend goed. Het bedrijf is actief in Nederland en internationaal. ASR is genoteerd aan Euronext Amsterdam en opgenomen in de AEX Index.