De AEX-aandelen met de beste dividend groei statistieken

ASML dividendgroei
ASML staat bovenaan binnen de AEX als gaat om jaarlijkse dividendverhogingen.

We bekijken de AEX-aandelen die hun dividend de afgelopen jaren het meest verhoogden. Daarvoor nemen we de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar t/m 2022. Koploper is halfgeleiderreus ASML, dat het dividend elke keer met dubbele cijfers blijft verhogen.

Het nieuwe dividendseizoen 2023 staat weer voor de deur en dat betekent de komende weken veel nieuws over het dividend van Nederlandse aandelen. We bekijken in dat kader de AEX-index en zoomen in op de snelste dividendgroeiers, met de gemiddelde jaarlijkse dividendverhoging over de laatste vijf jaar.

dividendgroei statistieken AEX 2023
ASML blijft verbazen wat betreft dividendgroei.

De bovenstaande tabel toont in de voorlaatste kolom de gemiddelde jaarlijkse dividendgroei over de afgelopen vijf jaar. Hieruit blijkt nog maar weer hoe dominant de drie halfgeleideraandelen, ASML, ASMI en BESI zijn, ook als het gaat om dividendgroei.

Koploper is natuurlijk ASML zelf, dat in 2022 het dividend gewoon verdubbelde en gemiddeld over de laatste vijf jaar met 35,6% (per jaar!) verhoogde. Dat zijn statistieken om van te smullen; ook elders in Europa en de Verenigde Staten kunnen maar weinig aandelen aan deze percentages komen. Overigens is het de vraag of ASML de sterke dividendgroei in deze mate zal doortrekken in 2023. Vooralsnog lijkt dat geen probleem want veel analisten schatten de volgende kwartaaldividenden van ASML in op €1,66 of €1,70 tegen het huidige kwartaaldividend van €1,37. Ook dat zou weer een groei van meer dan 20% betekenen. 

Na de halfgeleideraandelen zijn ook Randstad (dat elk jaar een speciaal dividend betaalt en in 2022 in totaal €5,00 uitkeerde) en IMCD net als Wolters Kluwer en Ahold Delhaize goed voor zeer hoge percentages over de laatste vijf jaar. Het is geen toeval dat juist deze aandelen over de beste dividendgeschiedenis beschikken, aangevoerd door Wolters Kluwer dat het dividend al tientallen jaren op rij stapsgewijs steeds verder blijft verhogen.

In negatieve zin tot slot zien we ook enkele opvallende aandelen. Heineken verlaagde/schrapte het dividend tijdens de coronapandemie, waardoor er gemiddeld nog altijd minder wordt betaald dan vijf jaar geleden. Het laatste interim dividend van €0,50 is nog steeds minder dan dat van 2018, toen Heineken €0,59 interim dividend uitkeerde. In 2020 betaalde Heineken zelfs helemaal geen interim dividend. Een vergelijkbaar beeld zien we bij onder meer Aegon en Shell, twee aandelen die de laatste jaren hun dividend verlaagd hebben en ondanks recente verhogingen nog steeds minder betalen dan vijf jaar geleden.